SZO uništava proizvodnju duvana u 170 zemalja!

Jedan od suludih predloga Svetske zdravstvene organizacije je i da se zabrane ugovori između proizvođača duvana i otkupljivača duvana u listu, kažu u Udruženju potrošača

Svetska zdravstvena organizacija je donela odluku da uništi proizvodnju duvana u 170 zemalja, upozorava Nacionalno udruženje proizvođača duvana.

Problem je u tome što se predlog smernica za članove 17 i 18 Okvirne konvencije o kontroli duvana, bavi pitanjima koja ne samo što ograničavaju proizvodnju duvana u zemlji, već zapravo određuju budućnost čitavog sektora, dok, u isto vreme, nijedan Bugarin ne učestvuje u radu radne grupe koja priprema nacrt.

Bugarski proizvođači duvana su spremni da se pridruže protestima Evropske asocijacije proizvođača duvana UNITAB i Internacionalne asocijacije proizvođača duvana iz Afrike.

- Jedan od suludih predloga Svetske zdravstvene organizacije je i da se zabrane ugovori između proizvođača duvana i otkupljivača duvana u listu, da se, kako kažu, proizvođači duvana ne bi osećali previše sigurno - navodi se u saopštenju Udruženja potrošača.

Radna grupa koja je pripremala nacrt smernica nije uzela u obzir dokazanu činjenicu da u nekim zemljama i regionima, kao što je Bugarska, klima i zemljište ne dozvoljavaju ekonomski održive alternative.

Prema tvrdnjama UNITAB-a, Svetska zdravstvena organizcija (SZO) ponaša se potpuno neodgovorno, a cilj joj je da ozbiljno ugrozi proizvođače duvana, čiji je društveni i ekonomski položaj već ozbiljno pogoršan razvojem situacije vezano za opštu poljoprivrednu politiku.

Oni čija egzistencija zavisi od proizvodnje duvana i kojima je to osnovna delatnost treba da imaju jednaka prava kao i ostali poljoprivredni proizvođači, piše u protestnoj deklaraciji Nacionalnog udruženja proizvođača duvana, uz podršku Udruženja proizvođača orijentalnog duvana, koja je dostavljena Ministarstvu poljoprivrede.

Još uvek nije jasno da li će se Bugarska suprotstaviti odluci Okvirne konvencije o kontroli duvana. Jedna stvar je ipak jasna, a to je da za poljoprivrednu proizvodnju duvana ne postoji jasna alternativa.

I pored toga, portparol komesara za poljoprivredu Daciana Ciolosa Rodžer Vajt nedavno je izjavio da će bugarski proizvođači duvana nastaviti da primaju subvencije i posle 2013. godine.

(Izvor: B92)