Mraz uništio grožđe: Očekuje se poskupljenje vina

Šteta bi mogla da zahvati 40 do 50 odsto roda

Kasni prolećni mrazevi koji su pogodili francuske vinograde ugrožavaju rod grožđa u Šampanji i Burgundiji, upozoravaju francuski vinogradari.

Za osnovne životne namirnice moramo da ostajemo dva sata duže na poslu: Koliko minuta rada je kilogram hrane?

- Zaista je teško jer je mraz udario u periodu kad se zrna grožđa tek formiraju - izjavio je za agenciju Frans pres portparol francuske nacionalne federacije sindikata farmera (FNSEA), Žerom Despei, dodajući da bi plodovi mogli da uvenu na lozi.

Hladan talas sa temperaturama koje idu čak i ispod minus šest stepeni Celzijusovih takođe je pogodio vinograde u dolini Loare i regionu Langdok-Rusijon na krajnjem jugu, rekao je Despei. Burgundija, zavičaj popularnih vina šabli, pretrpela je slično smrzavanje prošle godine.

Mnogi vinogradari pokušavaju da spreče veću štetu tako što koriste grejalice ili tradicionalniju metodu - postavljaju između čokota vinove loze metalne buriće u kojima pale vatru.

- Dve noći uzastopno sam dežurao do ponoći proveravajući temperaturu od parcele do parcele. Palimo vatru čim živa u termometru padne na nulu kada je vlažan dan, ili na minus 2,5 stepena Celzijusa kada je suvo - kaže Stefan Ofrer, vinar u regionu Šabli, udaljenom oko dva sata vožnje automobilom jugoistočno od Pariza.

On, međutim, postavlja burad s vatrom samo na malom delu svog vinograda koji se prostire na 20 hektara, a razlog su troškovi.

Hladan talas će naneti štetu i rodu grožđa u istočnoj oblasti Žira, poznatoj po svom vinu žon, koje nalik šeriju, rekao je za Frans pres Žan-Šarl Tiso, predsednik lokalnog saveta za promociju vina. Prema njegovim rečima, šteta bi mogla da dostigne 40 do 50 odsto roda.

Pojedini vinogradari koriste ventilatore da bi sprečili smrzavanje plodova, a drugi koriste vodene prskalice, koje omogućavaju da se na vinovoj lozi formira fina obloga od leda koja sprečava izmrzavanje jer funkcioniše kao mini iglo.

(Telegraf.rs/ Tanjug)