Hrvatski turistički radnici strahuju za goste: Kao da smo imali teroristički napad. Blokiraćemo granicu!

- Ako se nastavi ovakva situacija, to će biti kao da smo imali teroristički napad pa će turisti zaobilaziti našu zemlju. Gužve nam teraju goste - rekli su za turistički radnici iz Rijeke

Situacija na granici između Hrvatske i Slovenije je od juče alarmantna, na ulazak u zemlju čeka se više od pet sati, a iscrpljeni putnici u jednom trenutku granicu su počeli da prelaze peške. Zbog takve situacije uspaničili su se turistički radnici s područja Kvarnera koji kažu da problemi s gužvama na granicama utiču na turizam, pogotovo u Kvarneru i Istri.

Velika seoba naroda na Balkanu: Na hrvatsko-slovenačkoj granici kolone duge 10km, čeka se 4 sata

Velike gužve na granici između Slovenije i Hrvatske: Čeka se 3,5 sata, praznici napravili kolone vozila

Najavili su i moguće blokade granica.

- Već smo prošlog vikenda imali dosta manje manje turista koji vikendom dolaze iz Slovenije i Italije. Mi zavisimo od turizma i protočnosti granica. Ako se nastavi ovakva situacija, to će biti kao da smo imali teroristički napad pa će turisti zaobilaziti našu zemlju. Gužve nam teraju goste - rekli su za Index.hr turistički radnici iz Rijeke.

Oni kažu da su u koordinaciji s istarskim kolegama i da trenutačno ispituju zakonske okvire kako bi kao znak upozorenja na ozbiljnost situacije u dogledno vreme organizovali blokade slovensko-italijanske granice s obe strane. Takvom blokadom, žele da Slovenci makar na kratko osete kako je to kad turisti satima čekaju na ulazak u njihovi zemlju.

Ovakve drastične mere su poslednja solucija koju priželjkuju, ali ako diplomatski kanali ne postignu rezultate i ne osiguraju rešenje koje je, kako su naveli, od strateškog značaja za Hrvatsku, onda će biti primorani na blokade zbog spasavanja poslovanja, domaće ekonomije, ali i konkurentnosti turizma.

Većina turističkih radnika ne želi da govori u javnosti o gužvama na granicama, ali su i te kako u panici zbog predstojeće sezone. Boje se da će gužve odvratiti turiste od dolaska na hrvatsku obalu.

(Telegraf.rs / Index.hr)