LUKSUZ: Pakla cigareta uskoro 300 dinara!

Zbog usklađivanja cena sa direktivama Evropske unije, nova vlada će uskoro povisiti akcize na alkohol i cigarete

Nova vlada mogla bi uskoro da povisi akcize na alkohol i cigarete, što bi značilo momentalno poskupljenje ovih proizvoda i do tri puta. Proizvođači i stručnjaci se, ipak, ne protive ovakvoj mogućnosti, jer se alkohol i cigarete smatraju "luksuznom robom".

Cigarete bi najpre mogle da poskupe za dvadesetak dinara, ali to je samo početak: zbog usklađivanja s direktivama Evropske unijeakcize moraju da se utrostruče, pa će najjeftinije cigarete uskoro koštati 300 dinara!

- Rast akcize na cigarete mogao bi da bude do 20 dinara, ali tačni iznosi znaće se posle detaljnih analiza. Narednih godina akciza će umesto sadašnjih 70 dinara biti čitavih 200 - kaže izvor iz nove vladajuće koalicije za dnevni list "Kurir".

Predsednik Grupacije proizvođača i prerađivača duvana Đorđo Radojičić kaže da je najlogičnije da se dodatno oporezuje luksuzna roba, u koju se ubrajaju alkohol i cigarete.

- Bolje to nego hleb i dečja odeća - smatra Radojičić.

Poreski stručnjak Đerđ Pap objašnjava da će ovakav potez povećati prihode, ali i da je sa socijalnog aspekta najopravdaniji. Cigarete i alkohol su "luksuzna roba" jer njihova cena najviše pogađa bogate.

- Svuda je tako, luksuzna roba je skuplja, i to ne zbog proizvođačkih cena nego zbog državnih nameta - ističe Pap i dodaje da povećanje akciza može da se izvede brzo.

U Fiskalnom savetu kažu da bi povećanje akciza na alkohol i cigarete moglo do kraja godine da obezbedi oko tri milijarde dinara.

(M. S. / Kurir)