Ono što može Gorica, ne može niko: Od mleka pravi čaroliju, ona je ponos Valjeva i Krčmara (FOTO)
Kada se radi po ovoj recepturi nema ni problema sa plasmanom mlečnih proizvoda, jer sve ono što se proizvede u ovom domaćinstvu u podnožju Maljena brzo nađe put do kupaca
Sir i kajmak su među omiljenim namirnicama na skoro svakoj trpezi, međutim, mnogi ne znaju da je za jedan kilogram kajmaka potrebno čak 30 litara mleka.
Zapamtite dobro domaćina Vojkana: Otišao je iz Beograda na selo, a sad mu fali samo 1 stvar (FOTO)
Vredne ruke mnogih domaćica širom Srbije svakodnevno spremaju "beli mrs", a šta je tajna dobrog kajmaka i sira za Telegraf otkriva Gorica Topalović, iz mioničkog sela Krčmar kod Valjeva, u čijoj kući su tri generacije angažovane na ovom poslu.
Iako, na prvi pogled, deluje da nije teško spremiti sir i kajmak, praksa pokazuje da oko njega ima dosta posla i truda.
- Posle muže sledi ceđenje mleka u dezinfikovanim posudama, a onda kreće kuvanje mleka. Nakon toga,mleko se odlaže na hlađenje na sobnoj temperaturi. Nakon 24 sata na površini se formira kajmak, koji se pakuje u posude i soli.
Ostatak mleka se zagreva na temperaturi oko 30 stepeni, dodaje se sirište, a zatim se čeka oko sat vremena dok se ne odvoji surutka od guste mase, usirenog mleka, takozvane-grude ili posirevine.
- Ta gusta masa sipa se u gaze i odlaže se na ceđenje. Pritiskom na gazu na čvrstu podlogu sa obe strane, dobija se masa koja se seče na kriške. Po ukusu se zasoljava i odlaže u ambalažu. Na kraju, sir se nalije posoljenom surutkom - objašnjava Gorica procedure pravljenja sira i kajmaka.
Zbog čega je neki sir ili kajmak dobar, a neki ne? To pitanje često postavljamo kada na pijaci kupujemo mlečne proizvode. Gorica nam otkriva da je prvenstveno važna kvalitetna ishrana stoke, ali i način na koji se prerađuju i skladište sir i kajmak.
- Ako je loša higijena i nedovoljno hlađenje u procesu pripreme ni sir ni kajmak ne mogu da budu dobri. Za dobar sir i kajmak je važan odabir masne jedinice, pažljiva prerada i odgovajući uslovi skladištenja. Mnogi ne znaju da je za kilogram dobrog kajmaka potrebno oko 30 litara mleka, dok je za kilogram kozjeg sira potrebno oko pet litara mleka - priča Gorica.
Kada se radi po ovoj recepturi nema ni problema sa plasmanom mlečnih proizvoda, jer sve ono što se proizvede u ovom domaćinstvu u podnožju Maljena brzo nađe put do kupaca. U njenom domaćinstvu, koje ima sedam krava i 10 koza, angažovani su skoro svi članovi porodice.
U tom poslu pomažu joj majka i sin, dok je muž zadužen za prodaju mlečnih proizvoda. Najveći deo, kako kaže, prodaju na pijaci, imaju i stalne mušterije, a njihov sir i kajmak otkupljuju i pojedini ugostitetlji u valjevskom kraju.
Cena kravljeg sira kreće se od 250 do 300 dinara, kajmak je 600, a litar mleka 50 dinara. U poslednje vreme sve je traženiji kozji sir, koji košta 500 dinara po kilogramu, dok je cena kozjeg mleka 100 dinara.
(S. Stevanović)