Znate li da jedna stvar na Cveti može da vam ispuni svaku želju (ili bar većinu)

Cveti se slave u svim hrišćanskim zemljama

O prazniku koji pravoslavni vernici danas obeležavaju, a koji pada u nedelju pre Vaskrsa, oduvek se vodilo mnogo računa. Postoje brojni običaji koji se vezuju za ovaj dan, kao i verovanja da će se neke lepe stvari desiti, ukoliko uradimo određene stvari.

Molitva za pre i posle doručka: Ove moćne reči daće vam novu snagu i polet

JUTARNJA MOLITVA: Čim otvorite oči izgovorite ove moćne reči, i ceo dan ćete biti ispunjeni spokojem i srećom

Cveti su pokretni hrišćanski praznik kojim se obeležava Hristov ulazak u Jerusalim. On se uvek slavi nedelju dana pre Vaskrsa, i u kalendar je upisan crvenim slovom, pa danas ne bi trebalo raditi kućne poslove.

Cveti se slave u svim hrišćanskim zemljama.

Praznik je dobio ime po ljudima koji su u Jerusalimu Isusa dočekali palminim grančicama i cvećem - otud Cveti.

Kod nas je običaj da devojke i deca danas porane i odu da beru cveće. Potrebno je požuriti jer se veruje da onaj ko prvi stigne i uzbere cvet dobija pravo na jednu želju koja će mu se sigurno ispuniti ako snažno veruje.

Zanimljivo je da nema svako cveće danas isti značaj. Na Cveti, svaki cvet ima svoje značenje:

Margarete – Da budete lepi i krupni

Dren – Da budete jaki i zdravi

Ljubičice – Da budete mirišljavi i privlačni

Vrbove grančice – Da svi budu napredni i uspešni

U nekim krajevima Srbije ubrano cveće se ne unosi u kuću već se ostavlja u posudama sa vodom u dvorištu da prenoći. Po gradovima se ipak cveće stavlja u kuću, potopi se u vodu sa srebrom i zlatom i valja se da se deca umiju tom vodom.

Nekada je u Srbiji bio običaj da se na Cveti ceo dan ide okolo nakićen cvećem, to se više ne upražnjava čak ni u ruralnijim sredinama.

Cveti su dan za radost, okupljanje i druženje sa bližnjima. Zato, poklonite danas nekoj dragoj osobi cveće. Prošetajte parkom, opustite se i družite. Srećni vam praznik!

(Telegraf.rs)