Šta sve prestaje i počinje da važi od 1. aprila: NIJE ŠALA

Zimskim gumama konačno je došao kraj, da je nahladnije godišnje dobe iza nas, govori nam i puštanje fontana, otvaranje sezone na Kalemegdanu, li među onim stvarima koje stupaju danas na snagu ima i onih koje nam se baš i neće dopasti

U Srbiji, počev od danas, 1. aprila, prestaju i počinje da važe mnogi propisi. Zimskim gumama konačno je došao kraj, da je nahladnije godišnje dobe iza nas, govori nam i puštanje fontana, otvaranje sezone na Kalemegdanu, li među onim stvarima koje stupaju danas na snagu ima i onih koje nam se baš i neće dopasti.

Srbija uvodi porez na video-igrice koje se kupuju preko interneta: Od aprila ćete ih papreno plaćati

Važno, važno: Još nekoliko dana i počinju da važe nova PDV pravila

 

Zimske gume 

Dakle, počev od danas pa sve 1. novembra, vozači mogu da odlože zimske gume. Njih, kao i svu ostalu potrebnu zimsku opremu, morali su da imaju od 1. novembra. Ako ste zaboravili na šta sve treba da obratite pažnju prilikom kupovina oletnjih guma, podsetite se OVDE.

Upis prvaka

Sa druge strane, danas počinje upis prvaka u školu, koji će trajati do kraja maja. Radi se o upisu dece za školsku 2017/2018. godina. U nju se upisuju deca rođena u periodu od 1.marta 2010. do 28. februara 2011. godine. Ili ti, roditelji su dužni da upišu svoju decu u osnovnu školu ukoliko ona imaju najmanje šest i po i najviše sedam i po godina, na početku školske godine.

Zakon o porez 

Kada je obavezama reč, danas na snagu stupa i primena Zakona o porezu na dodatu vrednost koji bi trebalo da otkloni dvostruko oporezivanje kao i neoporezivanje usluga koje privreda obavlja sa stanim kompanijama. Najvažnije izmene se odnose na promenu koja će onemogućiti dvostruko oporezivanje, zatim, biće izmenjen način obračuna PDV-a, a ovaj Zakon će deo Poreske uprave preseliti u Ministarstvo finansija

PDV na opremu za bebe

Takođe, danas prestaje da važi i refundacija PDV-a za kupovinu hrane i opreme za bebe. Umesto ove mere, Ministarstvo finansija će povećati roditeljski dodatak.

Porez na igrice

Srbija od danas ima nov namet - porez od 20 odsto na video igrice koje se kupuju preko interneta. Ova vest je obelodanjena prošlog meseca kada je Steam, najveći prodavac video-igrica na internetu, objavio je vest da će u deset zemalja, uključujući i Srbiju, igrice poskupeti za pet do čak 20 procenata.

Fontane 

Ono što je lepo, a važi od danas jeste da će početi sa radom ukupno 41 fontana zajedno sa gejzirom na Adi, u Beogradu. Svi pripremni radovi  obavljeni su na vreme, kažu u JKP ,,Vodovod i kanalizacija“ i dodaju da će do 1. novembra sve fontane ukrašavati ulice prestonice.

 

Beogradska tvrđava

Nakon završene zimske pauze, i svih šest objekata na Beogradskoj tvrđavi od danas su dostupni za posetioce. Počeo je sa radom i Dino park Jura avantura, koji će raditi svaki dan 10 do 20 časova. Cene ulaznica iste su kao i prošle godine - 350 dinara za odrasle i 250 dinara za decu do 15 godina. Za mališane do dve godine ulaz je besplatan. Ulaznice za šest objekata (Kula Nebojša, Veliki barutni magacin, Vojni bunker, Rimski bunar i Sahat-kula), kako je saopštio Beoinfo, mogu se kupiti na prodajnim mestima na Beogradskoj tvrđavi: u Galeriji Stambol kapije i u Kuli Nebojša.

(Telegraf.rs)