"Amerikanizacija" Titove Jugoslavije

Istoričarka i docent na Filozofskom fakultetu dr Radina Vučetić objavila je knjigu "Koka-kola socijalizam", koja govori o amerikanizaciji jugoslovenske popularne kulture 60-ih godina prošlog veka

Docent na Katedri za Opštu savremenu istoriju Filozofskog fakulteta u Beogradu dr Radina Vučetić objavila je knjigu "Koka-kola socijalizam", posvećenu amerikanizaciji jugoslovenske popularne kulture 60-ih godina 20. veka.

Dr Vučetić objašnjava da je naslov "Koka-kola socijalizam" metafora i da prestavlja sliku socijalističke Jugoslavije, zemlje komunističke ideologije, upakovane u kapitalističku oblandu, koju simbolizuje "koka-kola". Na primedbu da korice podsećaju na poliptih Endija Vorhola, mlada istoričarka potvrđuje da je tako došla na ideju da poznatu Titovi sliku iz NOB "upakuje" u stil ovog slavnog američkog slikara pop arta kao direktnu metaforu pojma amerikanizacije Titove Jugoslavije.

- Bila je to zemlja u kojoj se svirao i pevao rokenrol, ali i revolucionarne pesme i pesme o Titu. Gledali su se američki filmovi, ali su se gledali i filmovi o NOB. Deca su gledala Diznijeve crtane filmove, ali su i polagala pionirsku zakletvu i nosila crvene marame. Pila se "koka-kola", ali se proizvodio i ruski kvas - glasi njen kratak opis SFRJ.