Struja, gas i grejanje još skuplji!

U naredne tri godine struja bi mogla da poskupi za oko 80 odsto, a gas od jeseni do 20 odsto

Bez obzira na to da li će nova vlada voditi socijalno-demagošku politiku ili će napraviti oštre rezove, struja, gas i grejanje sigurno će morati da poskupe. Iako ovih dana, zbog tropskih temperatura, najviše brinemo o tome kako da se rashladimo, pravo "smrzavanje" nastaje na pomisao koliko će skočiti troškovi kada se temperatura ponovo spusti ispod nule.

Ako su tačne prognoze Svetske banke, onda Srbiju u naredne tri do četiri godine očekuje "strujni udar" jer bi struja u tom periodu mogla biti skuplja od 40 do 80 odsto nego što sad košta kilovat. Prema rečima direktora "Elektroprivrede Srbije" Dragomira Markovića, cena električne energije u Srbiji najniža je u regionu.

Ne može se precizno reći ni da li će prirodni gas biti skuplji, ali je generalni drektor JP "Srbijagas" Dušan Bajatović više puta rekao da cena koju plaćaju građani u Srbiji nije ekonomska i da bi kubni metar gasa trebalo da bude skuplji oko 20 odsto. Može se pretpostaviti da bi, ukoliko struja za tri do četiri godine treba da bude skuplja i do 80 odsto, cena od jeseni mogla biti viša, recimo, 15 procenata.

Gotovo je izvesno da bi sličan procenat poskupljenja trebalo da se dogodi i za daljinske sisteme grejanja jer oni ukazuju da je disparitet cena energenta, najčešće gasa, i cene kvadratnog metra grejanja veliki.

Po svakoj računici se može zaključiti da će računi, bez obzira na to koji se energent koristi, biti uvećani od 15 do 20 odsto, ili možda nešto manje kad se sagleda materijalna situacija u kojoj su građani. Kako će oni, u slučaju da se to i stvarno desi, plaćati – teško je reći.

(M. S. / Dnevnik)