Štrajk upozorenja sindikata zdravstva

Rad će biti obustavljen od 11 do 12 časova, a sindikati navode da će se organizovati tako da pacijenti ne trpe zbog ovog protesta

Nekoliko sindikata u zdravstvu održaće danas štrajk upozorenja zbog vladine Uredbe o korektivnim koeficijentima.

Članovi Novog sindikata zdravstva Srbije, Sindikata zdravstva i socijalne zaštite Sloga i Sindikata zdravsta i socijalne zaštite Srbije na sat vremena, od 11 do 12 sati, obustaviće svoj rad, kaže Živorad Mrkić, predsednik Novog sindikata zdravstva.

Prema njegovim rečima, rad će na sat vremena biti obustavljen u skoro svim zdravstvenim ustanovama u zemlji, a centralni protest biće u Kliničkom centru Srbije.

- Hteli bismo da napomenemo korisnicima zdravstvenih usluga, našim pacijentima, da oni neće trpeti jer će upozorenja biti organizovana tako da ne trpi proces pružanja adekvatne zdravstvene zaštite stanovništva, a da se, s druge strane, Vladi Srbije pošalje jedno krajnje jasno i konsekventno upozorenje da više ne dozvoljavamo da se naš profesionalni, socijalni i ekonomski status derogira – kazao je Mrkić.

Vlada Srbije odlučila je da odloži primenu Uredbe o korektivnom koeficijentu do 1. oktobra ove godine.

Međutim, kako kaže Živorad Mrkić iz Novog sindikata zdravstva Srbije, odlaganje predstavlja samo "bacanje prašine u oči" zaposlenima u zdravstvu.

Uredba o korektivnom koeficijentu predviđa smanjenje plate lekara za 10 odsto.

(Telegraf.rs / Izvor: B92)