U Srbiji postoji samo jedna fabrika koja šije odeću za puniji stas, a baš to je idealna prilika za zaradu!

- Za takvom odećom postoji velika potražnja, jer žene već od broja 44-46 ne mogu da nađu garderobu za sebe. Pri tom, treba imati na umu da su to odlične platiše, jer kad nađu nešto što im odgovara, spremni su i da plate - kaže Dončićeva

U Srbiji postoji samo jedna fabrika koja šije odeću za puniji stas, a takvih kupaca, kažu prodavci, ima mnogo i dobre su platiše. Stoga je ovo jedna od odličnih prilika za zaradu.

Ako mislite da ste debeli, ova haljina sve sakriva (FOTO)

Pored jedne fabrike, nema baš mnogo ni prodajnih mesta  gde bi se mogli kupiti kvalitetni modeli veličina od 2XL do 9XL za muškarce, i od broja 42 do 56 za žene.

Osim mahom uvezenih plus sajz modela, u Srbiji postoji samo jedna konfekcijska kuća. Modni kreator Đina Dončić smatra da je upravo takva proizvodnja sjajna prilika za biznis.

- Tržište za punije je jedno od najzapostavljenijih u sektoru mode. Međutim, za takvom odećom postoji velika potražnja, jer žene već od broja 44-46 ne mogu da nađu garderobu za sebe. Pri tom, treba imati na umu da su to odlične platiše, jer kad nađu nešto što im odgovara, spremni su i da plate - kaže Dončićeva za beogradske medije.

Sudeći prema podacima Instituta za javno zdravlje "Batut", svaki peti stanovnik Srbije je gojazan, odnosno 60 odsto stanovništva ima problem s telesnom težinom, tako da se procenjuje da oko 4 miliona ljudi u Srbiji nosi odeću za puniji stas. Po tome ispada da je više onih koji nose plus sajz modele od onih kojima odgovaraju standardni konfekcijski brojevi.

U prilog ovome ide i to što punačke osobe i te kako prate trendove.

- Ko planira da se upusti u ovaj biznis treba da zna da je dizajniranje odeće za punačke daleko složenije nego dizajniranje za vitke, jer nije stvar samo u broju nego i u obliku. S druge strane, ući u ovaj posao nije nimalo jeftino, ali koliko uložite, toliko ćete i dobiti. Najveći problem je naći dobrog šivača - objašnjava Snježana Dabović, vlasnica jedine fabrike koja proizvodi modele za puniji stas.

Pored ovoga, Ministarstvo privrede dodeljuje bespovratna sredstva za nabavku opreme, a za pokretanje biznisa potrebna je mašina za šivenje, nož za krojenje, bansek, profesionalna pegla na paru i prostor.

(Telegraf.rs)