Sutra je Međunarodni dan žena: One i dalje zarađuju mnogo manje od muškaraca, a svaka treća iskusi neku vrstu nasilja (VIDEO)

Gotovo svi od 17.550 ispitanika složili su se da muškarci i žene treba da imaju jednaka prava, ali troje od četvoro ispitanika je navelo da su žene izložene društvenoj, političkoj i finansijskoj nejednakosti

Nasilje je najveći izazov sa kojim su suočene žene širom sveta, a napredak u ostvarivanju rodne ravnopravnosti je nestabilan, rekla je čelnica agencije Ujedinjenih nacija za rodnu ravnopravnost i osnaživanje uloge žena.

KOJI BRE OSMI MART? Srpkinja napisala poruku muškarcima koja je zapalila internet!

 

Jedna od pet osoba na svetu veruje da su žene inferiornije u odnosu na muškarce i da treba da ostanu kod kuće, kao i da su muškarci sposobniji na poslu i u školi, rezultati su istraživanja koje je danas objavio Ipsos MORI.

Izvršna direktorka agencije "UN Žene" Femzil Malambo-Ngkjuka izjavila je da se uprkost višedecenijskim naporima u ostvarivanju jednakih prava ni za jednu zemlju ne može reći da je rodno ravnopravna.

One postižu napredak u nekim područjima, dok istovremeno u drugima nazaduju. Najveći pljačkaš žena je razlika u platama. Ona nazvala je globalnu razliku u platama od 24% "najvećim pljačkašem" žena.

Njena agencija pokrenuće svetsku koaliciju za borbu protiv nejednakosti plata tokom sastanka UN-ovog Poverenstva o statusu žena iduće nedelje.

Međutim, ona je istaknula da je nasilje najveći problem sa kojim su žene suočene. Svaka treća žena u svetu iskusi fizičko ili seksualno nasilje tokom života, a 50% žena žrtava ubistva ubiju njihovi partneri ili članovi porodice.

Oko 120 miliona devojaka širom sveta, ili otprilike svaka deseta, bila je prisiljena na seks ili druge oblike polnog zlostavljanja, kaže agencija.

- Nasilje nad ženama stvaran je problem posvuda u svetu, bez obzira jeste li bogati ili siromašni, u razvijenim zemljama ili onima u razvoju. Čak i zemlje koje imaju najviše pokazatelje rodne ravnopravnosti poput Islanda, još uvek se suočavaju sa nasiljem nad ženama - kazala je ona u intervjuu za Rojters.

Island je u januaru potresla nasilna smrt 20-godišnjakinje u Rejkjaviku. Mornar sa Grenlanda uhapšen je u vezi sa njenom smrti.

Femzil, Južnoafrikanka, na čelu je agencije "UN Žene" od 2013. godine. Bila je članica parlamenta u prvoj demokratskoj južnoafričkoj vladi i prva potpredsednica u toj zemlji.

Kazala je da je globalni napredak u ostvarivanju prava žena, od jednakih plata do osnaživanja žena u vođstvu i smanjenja stopa nasilja, nedosledan i nejednak.

- Države imaju ustave kojima se ponose da su demokratske, ustave koji definišu jednakost, ali se niko ne bori da žene budu jednako plaćene. To je kontradiktorno. Kako objašnjavate da Avganistan ima više žena u parlamentu nego što ih ima u američkom Kongresu - kazala je.

Žene imaju 28% mesta u avganistanskom parlamentu u poređenju sa 19% u američkom Kongresu, navodi se u statističkim podacima Svetske banke za 2016. godinu.

Femzil zato ističe Kolumbiju, koja je nedavno izašla iz 52-godišnjeg građanskog rata u kojem je ubijeno više od 220.000 ljudi, kao primer države koje koja je pretekla svoje susede.

Kolumbijski Kongres i pobunjenici u novembru su postigli mirovni sporazum koji ženama daje zemljišna i vlasnička prava i progon silovanja koja su počinili i pripadnici vladinih snaga i pobunjenika.

- U tom mirovnom sporazumu oni su napravili stvarno dobre korake vezano za rodnu ravnopravnost - rekla je ona.

Gotovo svi od 17.550 ispitanika složili su se da muškarci i žene treba da imaju jednaka prava, ali troje od četvoro ispitanika je navelo da su žene izložene društvenoj, političkoj i finansijskoj nejednakosti.

- Ohrabrujuće je da velika većina muškaraca i žena širom sveta veruje u jednake mogućnosti... ali u isto vreme većina i dalje veruje da prava jednakost još ne postoji - izjavila je Kali Kaur-Balagan, direktorka u Ipsos MORI, preneo je Rojters.

U 24 države, ukljucujući Brazil, Kanadu, Rusiju, Veliku Britaniju, Indiju i Švedsku, više od polovine ispitanica reklo je za sebe da su feminsitkinje, ali je četrtina navela da se boje da govore o tome.

Oko polovine ispitanika u Kini, Rusiji i Indiji izjavilo je da su muškarci superiorniji u odnosu na žene, da više zarađuju od žena i da su obrazovaniji, navdeno je u istraživanju povodom Međunarodnog dana žena.

(Telegraf.rs/Hina/Tanjug)