Otkrivena misterija Stounhendža?

Stounhendž predstavlja spomenik jedinstva britanskih plemena posle dugogodišnjih sukoba i nesuglasica između istočnih i zapadnih delova zemlje. Kamenje Stounhendža trebalo bi da predstavlja pretke različitih grupa ranih ratarskih zajednica u Britaniji

Stručnjaci, ali i laici, godinama su ispredali teorije o tome zašto je Stounhendž izgrađen - od toga da ga je čarobnjak Merlin preselio s legendarne irske planine Kilarus, do toga da je reč o praistorijskoj opservatoriji ili druidskom hramu.

Britanski naučnici tvrde da su pronašli odgovor na to pitanje i da posle 10 godina arheoloških istraživanja imaju čvrste dokaze da je Stounhendž predstavljao spomenik jedinstva britanskih plemena posle dugogodišnjih sukoba i nesuglasica između istočnih i zapadnih delova zemlje.

Kako prenosi "Hafington post", kamenje Stounhendža, koje je doneto iz svih krajeva Britanije, trebalo bi da predstavlja pretke različitih grupa ranih ratarskih zajednica u Britaniji.

Profesor Univerziteta Šefild Majk Parker Pirson kaže da je, još kada je Stounhendž izgrađen, širom ostrva postojala prilično jedinstvena kultura - isti stilovi kuća, nameštaja i drugih predmeta.

- Stounhendž je poslednji trzaj te kulture kamenog doba, koja je bila izolovana od Evrope i novih tehnologija poput metalnog oruđa i točka - rekao je Pirson.

(D.Z. /Izvor: Press)