Hercegovačka premijera filma "Na mlečnom putu": "Bileća je rasadnik filmskih stvaralaca, mesto koje ima svoje oskarovce"

Emir Kusturica se na sinošnjoj konferenciji za novinare u Bileći pojavio u društvu srpske glumice Slobode Mićalović i načelnika opštine Miljana Aleksića

Proslavljeni filmski režiser Emir Kusturica boravio je sinoć u Bileći, gde je nakon Beograda održana premijera njegovog najnovijeg filmskog ostvarenja Na mlečnom putu.

Monika Beluči: Puna sam poštovanja prema Srbiji, ova zemlja je napravljena od lepote i patnje (VIDEO)

Reditelj je istakao da je Bileća rasadnik filmskih stvaralaca, mesto koje ima svoje oskarovce i ljude koji u svakom smislu zavređuju veliku pažnju javnosti.

Kusturica je rođen i odrastao u Sarajevu, ali ima bilećke korene, jer mu je otac iz obližnjeg sela Plana, a u Sarajevu se našao posle Drugog svetskog rata.

Poreklo iz Bileće vode Karl Malden (Milan Sekulović) i Dušan Vukotić, obojica dobitnici Oskara koji im je dodelila Američka filmska akademija.

Kusturica je napomenuo da je sve to uticalo na njegovu odluku da hercegovačka premijera filma Na mlečnom putu upravo u ovom gradu.

Kusturica se na sinoćnjoj konferenciji za novinare pojavio u društvu srpske glumice Slobode Mićalović i načelnika opštine Bileća Miljana Aleksića, čije je pojavljivanje u filmu izazvalo veliku pažnju. Dvojnicu Monike Beluči u ovom filmu je igrala Dragana Miskin, takođe iz Bileće.

- Ova premijera je početak jednog velikog i iskrenog prijateljstva sa ovdašnjim ljudima. Potrebno je osavremeniti bioskop u Bileći kako bi filmske projekcije ubuduće bile sastavni deo života Bilećana - rekao je Kusturica za Slobodnu Hercegovinu.

Govoreći o „prvim glumačkim koracima“ Miljana Aleksića, kome je povjerio jednu od uloga u svom filmskom ostvarenju i to upravo sa filmskom divom Monikom Beluči, Kusturica je rekao da, kada bi radio neki film u kome bi trebalo glumiti načelnika opštine, to bi zasigurno bio Miljan.

- Njegov glas i pojava su nešto posebno i tvrdim da ne postoji nijedna uloga na svetu koju, kao i Pavle Vuisić, ne bi mogao da odigra - istakao je Kusturica.

On je dodao da je prijateljstvo sa Miljanom rezultiralo mnogostrukom dobiti za film jer je njegova pojava bila značajna u ključnom momentu ostvarenja.

Kusturica ističe da ima sposobnost da oko sebe sabira posebne ljude, pa su tako i svi glumci iz Bileće i Trebinja ostavili pečat u filmu.

Aleksić je u šali rekao da nikada neće odbiti nijednu ulogu koju mu ponudi Kusturica, i da nije radio sa zahtevnijim rediteljem.

- Ovo glumačko iskustvo za mene je bilo nešto novo i nadam se da će Kusta u našu Hercegovinu ponovo doći sa nekom dobrom idejom za film i da ću dobiti malo više prostora - dodao je Aleksić.

Glumica Sloboda Mićalović napominje da se u Hercegovini oseća kao na svom terenu i da se rado vraća u ove krajeve, gde je provela poslednja tri leta snimajući film "Na mlečnom putu".

Načelnik Bileće, Miljan Aleksić, uručio je poklone gostima, a Kusturica je od prijatelja iz Gacka dobio torbu u kojoj su se nalazili ovčija plećka, čanak sa kajmakom, sir iz mešine, rakija, med...

(Jovana Jovanović Kulaš)