Umiraćemo od upale krajnika i pluća: EU traži da se smanji upotreba lekova u proizvodnji mesa
Evropska agencija za lekove (EMA) Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) donele zaključak da bi lekove trebalo svesti na najmanju moguću meru u lečenju životinja
Epidemiolozi upozoravaju da zbog korišćenja antibiotika za lečenje životinja, čije meso ulazi u ishranu ljudi svakodnevno u tanjiru imamo određenu količinu tih lekova.
Posledica je sve veća otpornost bakterija na antibiotike zbog čega ćemo početi da umiremo od upale pluća i drugih bolesti.
Zbog toga se nedavno Evropska agencija za lekove (EMA) Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) donele zaključak da bi lekove trebalo svesti na najmanju moguću meru u lečenju životinja.
Kako su stručnjaci naveli, antibiotike ne treba davati da bi se sprečile bolesti kod krava, svinja, živine, već treba uvesti vakcine, probiotike, prebiotike i organske kiseline.
- Odlično je što se EMA I EFSA upozorile na opasnost, ali ne znam da li će proizvođači mesa i poslušati. Uzgajivači koriste veoma važne antibiotike za ljude da bi povećali prinose, odnosno ubrzali tov.
Životinje ih dobijaju, a građani ne znaju da se ti lekovi najviše skupljaju u jetri, pa tako pileća, goveđa i svinjska džigerica sadrže veću koncetraciju antibiotika nego flašica sirupa koju podignete u apoteci - upozorava epidemiolog Radmilo Petrović.
On dodaje da se u Rumuniji pojavila tuberkuloza čiji je izazivač otporan na sve poznate antibiotike, kao i da se mi borimo sa bakterijom klostriditijom, koja se nastanila u našim klinikama, a koja se javlja zbog prekomerne upotrebe antibiotika.
- Izaziva sepsu ili trovanje krvi. Ako se ne prestane sa upotrebom antibiotika u proizvodnji mesa za ljudsku ishranu, ubuduće će upale krajnika ili pluća biti neizlečive - navodi Petrović.
(Telegraf.rs/Alo)