Umiraćemo od upale krajnika i pluća: EU traži da se smanji upotreba lekova u proizvodnji mesa

Evropska agencija za lekove (EMA) Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) donele zaključak da bi lekove trebalo svesti na najmanju moguću meru u lečenju životinja

Epidemiolozi upozoravaju da zbog korišćenja antibiotika za lečenje životinja, čije meso ulazi u ishranu ljudi svakodnevno u tanjiru imamo određenu količinu tih lekova.

Posledica je sve veća otpornost bakterija na antibiotike zbog čega ćemo početi da umiremo od upale pluća i drugih bolesti.

Bele trake na piletini govore koliko je ona loša: Otvorite oči, sve češća je ova pojava na najpopularnijem mesu (FOTO)

Zbog toga se nedavno Evropska agencija za lekove (EMA) Evropska agencija za sigurnost hrane (EFSA) donele zaključak da bi lekove trebalo svesti na najmanju moguću meru u lečenju životinja.

Kako su stručnjaci naveli, antibiotike ne treba davati da bi se sprečile bolesti kod krava, svinja, živine, već treba uvesti vakcine, probiotike, prebiotike i organske kiseline.

- Odlično je što se EMA I EFSA upozorile na opasnost, ali ne znam da li će proizvođači mesa i poslušati. Uzgajivači koriste veoma važne antibiotike za ljude da bi povećali prinose, odnosno ubrzali tov.

Životinje ih dobijaju, a građani ne znaju da se ti lekovi najviše skupljaju u jetri, pa tako pileća, goveđa i svinjska džigerica sadrže veću koncetraciju antibiotika nego flašica sirupa koju podignete u apoteci - upozorava epidemiolog Radmilo Petrović.

On dodaje da se u Rumuniji pojavila tuberkuloza čiji je izazivač otporan na sve poznate antibiotike, kao i da se mi borimo sa bakterijom klostriditijom, koja se nastanila u našim klinikama, a koja se javlja zbog prekomerne upotrebe antibiotika.

- Izaziva sepsu ili trovanje krvi. Ako se ne prestane sa upotrebom antibiotika u proizvodnji mesa za ljudsku ishranu, ubuduće će upale krajnika ili pluća biti neizlečive - navodi Petrović.

(Telegraf.rs/Alo)