Imamo blago svuda oko sebe, a nismo ni svesni toga: Hrvati su zgrnuli milione na lokacijama za snimanje filmova

Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji i arhitekturi, tvrđave u Srbiji veoma su atraktivne za različita snimanja, a pre svega za snimanje kadrova koji dočaravaju duh prošlosti

Snimanje serije "Igre prestola" Dubrovniku je donelo zaradu od najmanje 60 miliona evra po sezoni. Širom Srbije nalazi se oko dve stotine lokaliteta sa ostacima tvrđava i utvrđenih gradova koji mogu da donesu ogromnu zaradu našoj zemlji. Za razliku od Hrvata, čini se da mi još uvek ne znamo da iskoristimo naša istorijska blaga.

U martu kreće snimanje Nemanjića: Vojin Ćetković kao Stefan Prvovenčani, a evo i ostalih uloga!

Naša zemlja ima lokacije koje su idealne za snimanje srednjovekovnih filmova, koji su u poslednje vreme sve popularniji.

Za samo tri sata snimanja, Beogradska tvrđava zaradi i do 4.000 evra.

- Cena kinematografskog snimanja na prostoru Beogradske tvrđave zavisi od lokacije na kojoj se snimanje obavlja. Kreću se u rasponu od 23.500 dinara za snimanje u Muzičkom paviljonu na Kalemegdanu, do 70.000 dinara za tri sata snimanja na Gornjem gradu Beogradske tvrđave - rekla je za Telegraf Ana Rajlić, PR Beogradske tvrđave.

Ulazak vozila za dopremanje opreme i scenografije naplaćuje se oko 13.000 dinara za jedno vozilo.

Većina tvrđava i utvrđenih gradova je dograđivana i prilagođavana razvoju ratnih tehnika, a neke od njih bile su preteče savremenih srpskih gradova.

Zahvaljujući svojoj bogatoj istoriji i arhitekturi, prostor Beogradske tvrđave i parka Kalemegdan veoma je atraktivan za različita snimanja, a pre svega za snimanje kadrova koji dočaravaju duh prošlosti.

HOLIVUDSKI FILM O SRPSKOM CARU JOVANU NENADU: Ma, nemate pojma koliko su Srbi nekada bili u modi! (VIDEO)

- Kada su na ovom prostoru snimani veliki holivudski filmovi kao što su Novembarski čovek, Tri dana za ubistvo i Koriolan, bilo je potrebno i do 30 vozila za dopremanje neophodne opreme - dodala je Ana Rajlić.

Ovde su snimljeni, između ostalih, i kadrovi poznatih domaćih filmova: "Santa Maria della Salute", "Montevideo - Bog te video" i "Bićemo prvaci sveta".

Međutim, pored Beogradske, većina tvrđava širom Srbije nije obnovljena i ne može da podrži snimanje filma.

Zbog svog izgleda, tvrđava Maglič može doneti veliku zaradu našoj zemlji.

Malo veće tvrđave kao što su Smederevska i Golubac  imaju veću posećenost i samim tim je cena njenog najma veća.

U cenu iznajmljivanja spadaju najam tvrđave, osiguranje tvrđave od ruiniranja tokom snimanja, iznajmljivanje pomoćnih objekata i zabrana prilaska posetioca za vreme snimanja.

U Hrvatskoj su snimane scene serije "Igra prestola" i baš  zbog toga je cela privreda naših komšija dosta zaradila.

Kako bi se producenti osigurali od curenja fotografija sa snimanja jedne scene, morali su izdvojiti 200.ooo evra.

Ta je suma potrošena na obezbeđenje, zabranu korišćenja mobilnih telefona, lokalnu naknadu za preduzetnike čije su lokale zatvorili. Sve to ih je koštalo 50.000 evra dnevno.

Pogledaj video:

(K.Bezbradica)