Uskoro slave 65 godina braka: Baka Jana i deda Đura dok prave perece za Svetog Savu otkrivaju veliku tajnu ljubavi (FOTO)
Pitali smo bračni par koji uskoro slavi 65 godina braka šta ih je tako dugo održalo zajedno i dobili smo jednostavan i divan odgovor
Retko ko je i zakoračio u Bavanište, a da nije čuo za domaćinsku kuću baba Jane i deda Đure Košarić, u kojoj žive sa mnogo unuka. Ipak, na Svetog Savu, njihov dom obojen je posebnom atmosferom, jer tada zajedno spremaju perece - po starom narodnom običaju.
Znate li zašto na Savindan svi jedemo perece?
- Školska slava je Sveti Sava i na taj dan uvek spremamo perece. Oduvek smo poštovali taj običaj, još od detinjstva - priča Ivanka Košarić, koju svi znaju kao baka Janu.
U Vojvodini, ali i drugim delovima Srbije se od peciva najčešće prave perece, posne, ako Savin dan pada u sredu ili petak, a mrsne ako pada nekim drugim danom.
Baka Jana sprema testo i uvija ga, a deda Đura ima specijalni zadatak.
- Ja sam mazalo - govori dok premazuje perece jajima i pavlakom.
Dok spremaju perece koje će podeliti sa svojim unucima, prisećaju se nekih davnih vremena i pričaju o 2018. godini - godini kada će napuniti čak 65 godina zajedništva.
Na pitanje kako su tako dugo uspeli da izdrže zajedno, u braku, kažu uglas: "Zato što se volemo i slažemo!"
- Najvažniji za brak su ljubav, sloga i razumevanje - kaže deda Đura, a baba Jana odobrava.
Šta vi mislite, šta je najvažnije da bi ljubav i brak trajali? Odgovore ostavite u komentarima.
(Telegraf.rs)