Proverili smo šta se više isplati - da uzmete kredit u dinarima ili u evrima

- Prognoziram da će domaća referentna kamatna stopa rasti znatno brže nego što raste euribor. Treba gledati kretanje kursa dinara i u dugom i u kratkom roku - zaključuje profesor Savić

Večita dilema svih onih koje je muka naterala da podignu kredit ili su jednostavno rešili da novac iz banke ulože u nešto je - u kojoj valuti da se zaduže. Potražili smo odgovor od finansijskih stručnjaka koji su, suprotno navikama građana Srbije, naveli više prednosti zaduživanja u dinarima u odnosu na evro.

JOŠ JEDAN SRBIN POBEDIO BANKU: Sad moraju da mu vrate silne pare od kredita zbog razlike u kursu

PREOKRET SA KREDITIMA U ŠVAJCARCIMA: Da li je ovo najbolja ideja za spas građana?

Razlozi u prilog dinara:

1. Nema rizika od promene kursa

- Moja preporuka je da se zadužite u valuti u kojoj primate platu, dakle ako su to dinari u dinarima, ako su evri - u evrima, ali pošto većina prima platu u dinarima, onda dinari  - rekao je docent na Fakultetu za ekonomiju i finansije Goran Radosavljević.

2. Duža ročnost

- Njihova ročnost ide i do 10 godina. Uvek sam za zaduživanje u domaćoj valuti, pogotovo ako postoji fiksna kamatna stopa - otkriva Radosavljević. On se osvrnuo na period od pre pet godina kada je bilo popularno zaduživanje u švajcarskim francima, što se kaže, "ispostavilo kao loše".

3. Neizvesna dalja budućnost evra

Za zaduživanje u dinarima, al' na duži rok je profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

- Prognoziram da će domaća referentna kamatna stopa - belibor rasti znatno brže nego što raste euribor.

Razlozi protiv, a u korist evra:

1. Stabilan kurs evra 

- Treba gledati kretanje kursa dinara i u dugom i u kratkom roku. U kraćem roku preporučujem evre s' obzirom na prilično stabilan kurs poslednjih godinu dana - poručuje Savić.

2. Niže kamatne stope u evrima

- Kamatne stope su niže u evrima nego u dinarima. Čak i sa blagim rastom evra, povoljniji su krediti u ovoj valuti jer su kamatne stope u dinarima veće - zaključuje Savić.

(S.Vasić / s.vasic@telegraf.rs)