OBRADOVIĆ ĆUTI: Ko je kriv što su testovi završili na ulici i što su zadaci bili netačni?

Ministarstvo prosvete nema odgovore na pitanja kako je moguće da se rešenja testova pojave na "crnom tržištu" pre nego na zvaničnom testu, odnosno ko je odgovoran što se u jednom matematičkom zadatku potkrala greška

Ovogodišnje polaganje male mature za đake koji su završili osnovno obrazovanje u Srbiji obeležili su brojni skandali koji su bacili mrlju na samo polaganje i rezultate ispita.

Pre polaganja đaci su regularno na ulici mogli da kupe kombinaciju pitanja, koju će rešavati na testu, po ceni od 1.000 dinara!

U jednom od tri testa koji su mogli da se kupe na ulici, zadaci su bili identični onima koje su mali maturanti polagali u utorak. Autentičnost druge dve kombinacije može da utvrdi samo Ministarstvo prosvete.  Ta dva testa, inače, trebalo je da ostanu zaključana, jer su đaci mogli da vide samo onu kombinaciju koju je ministar Žarko Obradović izvukao tog dana, dok su ostale dve zapečaćene u sigurnosnim kesama, poput onih u kojima se transportuje novac.

Roditelji tvrde da se svaka od tri kombinacije koštala hiljadu dinaraa deca su ih kupovala na ulici ispred škola. Oni su kivni zbog ovog slučaja i tvrde da zadaci nisu “procueili” iz škola, već pre procesa štampe. Jer, na primer, kombinacija broj jedan, koju su deca polagala, u uličnoj verziji je test broj tri, ali su zadaci i njihov raspored identični.

Još neverovatnije zvuči podatak da se desila delimična greška u rešenjima ispita!