Nesvakidašnji "ulov" carinika: Bračni par, debelo obučen, nemušto objašnjavao da se vraća sa "izložbe u Mađarskoj"

Na pitanje da li imaju nešto da prijave za kontrolu, rekli su da putuju sa izložbe u Mađarskoj i da imaju samo lične stvari. Pošto su bili neuobičajeno toplo obučeni, carinik ih je izdvojio za detaljan pregled

Na graničnom prelazu Horgoš 2 carinici su zaplenili više od 30.000 poštanskih maraka iz različitih perioda, a pretpostavlja se da je reč o vrednoj filatelističkoj kolekciji, saopštila je Uprava carina.

Carinici otvorili pošiljku u beogradskoj pošti, pa ostali u šoku kad su videli šta je unutra

Carinik na Gradini video je da se vozač unervozio, pa je tražio da izađe iz vozila. Kada je video šta nosi OKO POJASA, smesta ga je uhapsio! (FOTO)

Prekršaj je otkriven juče na ulazu u zemlju, kada je na red za kontrolu stigao automobil "ford fokus“ mađarskih registarskih oznaka. Njime je iz Mađarske u Srbiju putovao sredovečni bračni par sa dvojnim državljanstvom, srpskim i mađarskim.

Na pitanje da li imaju nešto da prijave za kontrolu, rekli su da putuju sa izložbe u Mađarskoj i da imaju samo lične stvari. Pošto su bili neuobičajeno toplo obučeni, carinik ih je izdvojio za detaljan pregled.

Najpre je u torbama sa ličnim prtljagom pronađeno nekoliko kutija sa filatelističkim kolekcijama, a onda je tokom dalje kontrole u različitim fabričkim šupljinama vozila pronađena velika količina albuma i kutija sa poštanskim marakama iz raznih perioda, navodi Uprava carina. One su bile sakrivene u fabričkim šupljinama tapacirunga prtljažnika i poda, u šupljinama prednjih i zadnjih sedišta, ali i u džepovima oboje putnika.

Zanimljivo je da se među kolekcijama nalaze specijalne serije iz perioda nacističke Nemačke, Austrougraske, ŠSR-a, Južne Koreje, Kine, kao i jubilarne serije maraka štampanih za olimpijade u Moskvi, Seulu i Londonu, dodaje se u saopštenju.

Tokom detaljnog pregleda je ustanovljeno da je iz prostora instrument table povađena kompletna instalacija, kako bi se u njemu napravio "bunker“ za krijumčarenje robe, zbog čega su se putnici vozili obučeni kao za skijanje, jer u kolima nije bilo grejanja, što je carinku odmah palo u oči.

- Pored filatelističkih kolekcija privremeno je zadržan i automobil, upravo zbog prepravki radi krijumčarenja robe koje su rađene na njemu, a prema našim saznanjima protiv putnika će biti pokrenut i krivični postupak - navodi Uprava carina.

Vrednost kolekcije biće utvrđena stručnom ekspertizom.

(Telegraf.rs / Tanjug)