Profesor je svojim studentima skuvao kafu, a to je bila lekcija koju će pamtiti celog života

Kada su svi studenti imali šoljicu kafe u ruci, profesor je primetio jednu važnu stvar

Nekoliko bivših studenata, rešilo je jednog dana da poseti svog starog profesora sa fakulteta koji im je tom prilikom očitao važnu lekciju.

Slobodan je prvi profesor sa invaliditetom u Banjaluci: Posao je odmah našao, a ne zna se da li ga više vole kolege ili učenici

DEVOJČICA (4) JE NA KASI ZATRAŽILA POMOĆ, posle čega je srpski direktor naučio životnu lekciju (FOTO)

Razgovor je ubrzo prerastao u pritužbe na račun posla, obaveza i briga, a profesor ih je pažljivo slušao.

Čini mi se da vam treba šoljica dobre kafe - rekao je i povukao se u kuhinju.

Posle nekoliko minuta vratio se u sobu noseći veliki poslužavnik na kome su se nalazile različite šoljice. Neke od njih su izgledale skupoceno, druge sasvim obično, a treće su bile okrnjene i polomljene na pojedinim mestima.

Bilo je tu porcelanskih, plastičnih, staklenih, papirnih, kristalnih, keramičkih šoljica.

Kada su svi njegovi bivši studenti imali šoljicu u ruci, profesor je primetio jednu veoma važnu stvar.

- Lepe i skupocene šolje su odmah planule. Na stolu su ostale, nedirnute, ružne, obične i jeftine šoljice. Za sebe želite samo najbolje, što vam je ujedno i izvor stresa, a ipak izgled šoljice ne doprinosi ukusu - rekao im je.

Studenti su ga pažljivo slušali, a on je nastavio da mudro priča dalje.

- Lepša posuda obično je samo skuplja, a katkad i zamagljuje ono što ispijamo. Svima vam je u stvari bila potrebna dobra kafa, a ne šoljica, a ipak ste posegnuli za najboljom. 

Profesor ih je onda posavetovao da se kada ih vrtlog stresa i nezadovoljstva bude lomio sete da je kafa poput života, a da su posao, novac i položaj u društvu nalik šoljici.

- Šoljica ne definiše, niti menja kvalitet života koji živimo. Ponekad, koncentrišući se samo na šoljicu, propustimo uživanje u kafi. Pijete kafu, a ne šoljicu - rekao je profesor.

(Telegraf.rs/kutaknet.com)