Brat preminule porodilje iz Kragujevca očajan: Kako je mogao da umre neko ko je bio potpuno zdrav?

- Nikakve informacije nemamo, svi samo prebacuju odgovornost jedni na druge - očajan je Slaviša Vasiljević

Nakon što je prvog januara u Urgentnom centru KC Kragujevac preminula porodilja Snežana Jovanović (32), u Kliničkom centru kažu da je mogući uzrok iznenadne smrti zapaljenje pankreasa. Njena porodica sumnja u rad kragujevačkih lekara.

U Kragujevcu za tri nedelje umrle dve porodilje

Javnost je za ovaj slučaj saznala nakon što je Slaviša Vasiljević, brat preminule, svoju tugu i sumnje podelio na društvenim mrežama. On je takođe napomenuo da njegova sestra nije jedina porodilja koja je nedavno izgubila život u Kragujevcu.

- Zašto je umro neko ko je bio potpuno zdrav? Šta se dešavalo u novogodišnjoj noći kada je ona umirala? Šta je preduzeto dva dana pre toga? Ništa, nikakve informacije nemamo, svi samo prebacuju odgovornost jedni na druge - kaže Slaviša Vasiljević.

On objašnjava da se njegova sestra porodila carskim rezom 20. decembra, a bolnicu je napustila 26. decembra. Iz otpusne liste se ne vidi da je imala neki zdravstveni problem. Nekoliko dana kasnije joj je pozlilo. U KC Kragujevac ponovo je primljena 30. decembra.

Dr Predrag Sazdanović, direktor Kliničkog centra Kragujevac, rekao je da je Snežana Jovanović u Urgentni centar primljena 30. decembra, sa simptomima koji su podsećali na upalu pankreasa. Dan kasnije je, nakon pogoršanja stanja, izvršena operacija koja se završila smrtnim ishodom.

- Obdukcija Snežane Jovanović je urađena dan iza toga. U ovom trenutku mi možemo da sumnjamo na nekoliko stvari. Ono što je nama najuopečatljivije su bolesti pankreasa koje mogu biti vrlo intenzivne i vrlo ozbiljne i opasne po život pacijentkinje, ali to je još uvek radna dijagnoza. Želimo da to potvrdimo i histopatološkom dijagnozom - rekao je dr Predrag Sazdanović.

Napominje da je pacijentkinja bila u opservaciji Urgentnog centra pod stalnim lekarskim nadzorom.

Članovi porodice preminule Snežane Jovanović rešeni su da, i pored obdukcije, presaviju tabak i sudskim putem traže razjašnjenje čitave situacije.

Snežana Jovanović za sobom je ostavila bebu u inkubatoru, dečaka Nikolu, i ćerku Danku koja ima tri godine.

Što se tiče druge preminule porodilje, reč je o ženi koja je umrla neposredno posle porođaja u porodilištu. Dobila je srčani udar i lekari nisu uspeli da je spasu, uprkos svim naporima. Ona se već deset puta porađala u ovom porodilištu bez problema.

(M. R.)