NEVOLJA IH NATERALA: Grupna kupovina sve popularnija među Srbima

Ovaj vid kupovine svoju popularnost duguje tome što omogućava popuste i do devedeset odsto na sve proizvode i usulge

Opuštanje u elitnim SPA centrima, najrazličitiji kursevi, medicinski tretmani, ručkovi i večere u elitnim restoranima sada su dostupni svakome ko ima prosečna primanja, zahvaljujući sajtovima za grupnu kupovinu. Ova vrsta grupne internet kupovine postala je apsolutni hit među našim sugrađanima, jer nudi sniženja i do 90 odsto.

Obični građani u ovoj "interakciji" dobijaju robu ili uslugu znatno jeftinije, firme mnogo više kupaca ili gostiju, a 30-ak registrovanih sajtova, koji su praktično posrednici, određeni procenat.

Zaposleni u "Kupime.com" kažu da se najbrže prodaju ponude koje su pre svega namenjene ženama. I da su u oblasti grupne kupovine na internetu aktivnije žene, i to starosti od 20 do 50 godina.

- Radimo na tome da i muškarce animiramo ciljanim ponudama. Kako nas prati veliki broj žena, definitivno se najbolje prodaju usluge iz rubrike "Lepota i zdravlje". Naglasila bih da iz te kategorije najveće prodaje beleže sve vrste tretmana za mršavljenje i tretmani za negu kose kao i stomatološke usluge. Što negde govori da naše sugrađanke jako vode računa o svom izgledu... Pored toga najmasovnije prodaje beleže ponude opšteg tipa: karte za bioskope, zoo vrt... A, najviše smo ponosni na prodaju velikog broja karata za pozorišta u Beogradu – kaže Jelena Tešić, direktorka sajta.

A, da bi se postarali da korisnici sajta Kupime.com budu apsolutno zadovoljni, stručan tim ove kompanije je od samog početka razvio sistem praćenja i donekle osugaranja kvaliteta pružene usluge.

-Redovno sprovodimo "mistery shopping" akcije, usvajamo sugestije i povratne informacije kupaca, a u okviru svoje organizacije imamo odeljenje zaduženo za odnose sa kupcima i svakodnevno merimo nivo zadovoljstva uslugama kupljenim na Kupime.com - objašnjava naša sagovornica.

Koliko se ovakva kupovina isplati govori i to da na primer za depilaciju celih nogu treba izdvojiti 390 din umesto 1.600 dinara, zatim 560 umesto 1600 za kuglanje, 5000 dinara umesto 12500 za intenzivan kurs francuskog jezika, 1541 umesto 3350 za nano plombu, 594 umesto 1800 za medicinski pedikir, 2200 umesto 5000 za program koji uključuje pet tretmana za uklanjanje strija kapilara i celulita (laserom i ultrazvkom), 1020 umesto 6000 dinara za mezoterapiju lica. Naravno spisak se tu ne završava.

A, na popust se može ići i kod lekara. Kompletan ginekološki pregled, PAPA test i kolposkopiju treba platiti 2.249, umesto 4.500 dinara, a lasersko skidanje dioptrije 58.000 umesto 108.000 dinara. Dermatološki pregled mladeža ili uklanjanje virusnih bradavica košta 880 dinara umesto 2.500, a za to se prijavilo već 125 Beograđana.

Ponude se mogu kupiti na tri načina - određenim kreditnim karticama, uplatnicom ili Q-vaučerom. Ovaj vaučer je pripejd sistem internet plaćanja - kartica koja omogućava kupovinu bez posredovanja bankovnih računa. On se doplaćuje u trafikama i prodavnicama i na nju može biti može biti uplaćen iznos do 5.000 dinara.

Ponuda se naručuje klikom na opciju "kupi" na datoj veb stranici za ponudu koja još uvek traje. Sutradan stižu uputstva ako je ponuda uspela. Kada sa sajta registruju da je novac "legao", dobija se kupon koji se odštampa, a zatim nosi u prodavnicu. Kupon ne mora da se iskoristi isti dan, jer rok trajanja varira od jedne ponude do druge i naveden je ispod opisa proizvoda.

(Biljana Tasić)