Radnici sve više ginu na poslu: U 2016. dupliran broj smrti u odnosu na 2015!

- Nakon ovakvih nesreća obično porodica dobije penziju, neka deca stipendiju, neko uslovno bude kažnjen, a čoveka više nema - kažu iz Samostalnog sindikata metalaca Srbije

U pogonu Karbamid, u “HIP Azotari” u Pančevu, juče oko podneva došlo je do nesreće izazvane pucanjem dihtunga u kojoj je pedesetjednogodišnji radnik izgubio život. Iz službe za odnose sa javnošlu "Azotare" su za Telegraf.rs rekli da je radnik u trenutku nesreće imao na sebi zaštitnu opremu.

U Pančevu se zamalo desila ekološka katastrofa: Curio je amonijak, pretio da otruje ceo grad

RADNIK SE UGUŠIO OD AMONIJAKA: Nesreća u "Azotari" u Pančevu

Na ove reči predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije Zoran Vujović kaže da su pojedini mediji preneli da su kod nastradalog radnika konstatovane i opekotine.

- Ako je tačno da je imao opekotine na butinama, kako je moguće da se to dogodilo ako je nosio odgovarajuću uniformu koja sprečava prodiranje gasa? Molim vas, to je banalna stvar, da puca dihtung - kaže Vujović.

Kada je čuo da je godina počela sa smrću mladog čoveka zapitao se koliko vredi ljudski život.

-  Nakon ovakvih nesreća obično porodica dobije penziju četiri puta manju od primanja koja bi taj čovek zarađivao u narednih dvadeset godina, neka deca stipendiju, neko uslovno bude kažnjen, a čoveka više nema. Zamislite kako se on osećao dok se borio za život i šta mu je prolazilo kroz glavu. 

Mere bezbednosti, kaže Vujović, najviše se poštuju u onim preduzećima čije akcije vrede mnogo na berzi.

- U takvim preduzećima vas odmah udalje sa radnog mesta ili vas kazne, oduzmu 30 posto od plate ako primete da nemate zaštitnu opremu.

Predsednik Samostalnog sindikata metalaca Srbije objašnjava da imamo dobru zakonsku infrastrukturu i da Inspekcija rada korektno obavlja posao, ali da država mora energičnije da sprovodi svoje kampanje o bezbednosti na radnom mestu. Takođe, smatra da bi trebalo da bude donet i zakon koji bi se bavio osiguranjem radnika od povreda na radnom mestu i da država mora da promeni propise tako da jasnije ukazuju na odgovornost poslodavca.

- Po postojećim propisima veoma je teško dokazati odgovornost poslodavca ukoliko se radnik nije pridržavao mera bezbednosti. Želim da pobegnem od teze da je radnik kriv i da dođemo do mišljenja po kome je poslodavac taj koji je odgovoran. 

Da je ozbiljna ekološka katastrofa sprečena ukazuje i to što su građani Pančeva juče posle nesreće osećali amonijak.

- Amonijak je veoma opasan gas koji izaziva grčenje disajnih puteva, izaziva zapaljenske procese i kašalj.

Ipak, Vujović kaže da je bez obzira na nesreću, fabrika neophodna Pančevu.

- "Azotara" hrani ceo grad, samo rukovodstvo mora da se pobrine da fabrika radi na način koji nikoga ne ugrožava.

CRNA STATISTIKA

Tokom 2016. godine 48 građana Srbije izgubilo je život na radnom mestu. Od toga 32 radnika preminula su na licu mesta, a u 16 pošto su prevezeni u bolnicu.

- To znači da smo imali 4 smrti mesečno na radnom mestu - kaže Vujović i dodaje da je najviše smrtnih ishoda i povreda na radu bilo u građevinskoj industriji.

Primera radi, u 2015. godini smrtno je stradalo 22 ljudi, što je više od duplo manje.

(Tamara Radičević)