Postoje dva krsta, koji vi nosite na svojim leđima?

- Dušo, koji krst nosiš? Da li razbojnikov ili Hristov? Od toga zavisi da li ćeš sagoreti kao klas na suši ili procvasti kao ruža na sunčevu zraku - zapisao je iguman Stefan.

Časni krst je najsvetiji znak i simbol naše vere, prožete ljubavlju i uređene požrtvovanjem. Postoje dva krsta, razbojnikov i Hristov. Svi mi nosimo jedan od ta dva krsta.

Danas slavimo sveca koga su zveri rastrgle: Domaćice, ove stvari NI SLUČAJNO NE RADITE!

Pravoslavno oblačenje: Pop jednom za svagda objasnio ženama šta nikako ne smeju da nose

Krst je danas predmet poštovanja i ljubavi, a nekada je predstavljao znamenje poruge, jer je bio određen za sramnu smrt društvenih izmećara.

Dok nas krst razbojnikov baca u tamu bespomoćnosti i propasti, krst Hristov nas podiže i oživljava.

Krst kao jezgrovito oruđe stradanja i muke, sa koga čita nevernik strašno očajanje – za verne je danas predmet pobožnog proslavljanja, jer s neba zrači u dušu tiho spokojstvo.

Takva je razlika između krsta razbojnikova i krsta Hristova, kome se danas klanjamo.

- Sa krsta silazi snaga u malaksalu dušu i kaplje melem u ranjeno srce. On je putokaz putniku života da lako prolazi po bespućima, i posredponoćnih bdenja, da sigurno i oslobođen okova koji sputavahu telo i duh mu, radosno dospe u zagrljaj zori, punoj sunca, pesme i cveća. Krst je ključ spasenja. Njime se lako otvaraju rajska vrata duši, obučenoj u pramenove sunčanih duga. Krst gasi žeđ životnih strasti i krepi dušu iznurenu borbom, istrajnošću i strpljenjem u čistom zraku božanstvene lepote - napisao je iguman Stefan.

Krst je veliko otkrivenje mudrosti Božje, jer pruža utehu palima i malaksalima.

- Bože, Bože moj, zašto si me ostavio? – vapije pod krstom, malodušnim očajem iskušavana duša. I odziva joj se: proslavih, i opet ću te proslaviti! Najzad, krst kao sunčevim ognjem obasjani simbol Pravednog Sudijenavešćuje nov život: pobedu, spasenje i večnu radost u Hristu. Dušo, koji krst nosiš? Da li razbojnikov ili Hristov? Od toga zavisi da li ćeš sagoreti kao klas na suši ili procvasti kao ruža na sunčevu zraku - dodao je iguman Stefan.

(Telegraf.rs)