Marković: Struja mora da poskupi 80 odsto!

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije objašnjava da je poskupljenje neophodno da bi Srbija i dalje imala dovoljno najjeftinije električne energije u Evropi

Generalni direktor Elektroprivrede Srbije Dragomir Marković kaže da struja u naredne dve do tri godine mora da poskupi čak do 80 odsto!

On objašnjava da to mora da se dogodi da bi Srbija i dalje imala dovoljno najjeftinije električne energije u Evropi.

- Računica pokazuje da poskupljenje struje za oko dva evrocenta, sa pet na oko sedam evrocenti po kilovat satu, ne bi trebalo da bude veliki namet na budžet građana, a donelo bi EPS oko 600 do 700 miliona evra prihoda za nove blokove. Time bi se povećala sigurnost u snabdevanju električnom energijom, jer je prosečna starost proizvodnih kapaciteta EPS 39 godina - objašnjava Marković za dnevni list "Politika".

On je dodao i da oni koji u Srbiji ne plaćaju struju najčešće "nisu sirotinja", a da krađa električne energije umanjuje prihode EPS za oko 65 miliona evra godišnje, što je između dva i tri odsto od ukupne proizvodnje struje.

Marković je ocenio i da je podela besplatnih akcija EPS vid privatizacije, ali najlošiji, jer taj usitnjeni novac nikome neće doneti nikakvu korist. Govoreći o tome da EPS mora postati akcionarsko društvo, Marković ocenjuje da nema efekta u smislu investicija ili razvoja, već da je reč o poklanjanju 15 ili 20 odsto akcija.

- Svaka privatizacija bi trebalo da ima pozitivne efekte za kompaniju ili vlasnika, u ovom slučaju državu - ističe Marković.

On dodaje da je dokapitalizacija najbolji vid privatizacije za kompaniju jer se u nju investira, ali nije dobra za državu jer ne donosi novac u budžet.

- Međutim, ako je država rekla da neće da privatizuje EPS, onda ne može nijedna strana investicija da uđe u ovo javno preduzeće, jer bi samim tim to bila privatizacija - istakao je Marković.

(M. S. / Politika / B92)