Slepom dečaku Aleksandru (12) ostvarena velika želja - upoznao je Boru Đorđevića (FOTO)

- Sve pesme znam napamet, znam njegovu biografiju i najsrećniji sam kada slušam njihovu muziku - rekao je Aleksandar kada su ga pitali koju muziku najviše voli da sluša

Nakon natpisa u medijima o teškoj sudbini porodice Smukov iz Dobrinaca koja pored slepog dečaka Aleksandra ima i dve petnaestogodišnjakinje koje boluju od hemipareze, uz pomoć dobrih ljudi, pojedinaca i udruženja njihov život je odnedavno dobio drugačiji smisao.

U INAT HENDIKEPU: Slepi dečak Aleksandar igra šah, vozi bicikl, a najveća želja mu je da upozna Boru Čorbu (FOTO)

Slepi ali talentovani dečak Aleksandar (12) ne samo da igra šah, crta pomoću Brajevog pisma, on kao i svi njegovi vršnjaci vozi bicikl u svome kraju. U razgovoru sa Aleksandrom saznali smo da u slobodno vreme najviše voli da sluše pesme Riblje Čorbe:

- Sve pesme znam napamet, znam njegovu biografiju i najsrećniji sam kada slušam njihovu muziku - rekao nam je Aleksandar.

Njegova životna želja bila je da upozna Boru Đorđevića i to mu se nedavno i ostvarilo. Uz pomoć redakcije Radia S2, Udruženja građana Novi Sad koji su prikupili pomoć za porodicu Smukov i stolara Mileta koji je pokrenuo akciju pomoći ovoj porodici, mali Aleksandar je konačno upoznao svog idola u Zemunu.

Stolar Mile Jurković, čovek velikog srca koji godinama pravi i poklanja hranilice za bebe, kaže da je susret bio dirljiv i pun iznenađenja:

- Došao sam u Zemun na revanš partiju šaha sa Acom, dok igramo ja ga celo vreme zapričavam i razgovaramo o Bori Čorbi i priča mi sve što zna o njemu. Bora se krije i dolazi, ja ustajem i Aca nastavlja da igra šah sa Borom. Tu se malo zbunio kad je Bora progovorio jer nije znao sa kim sad igra. Bora je izgubio partiju, ali Acinoj sreći nije bilo kraja- ispričao nam susret stolar Mile.

Legendu Boru Čorbu nisu trebali dva puta da pozovu, kao i uvek pokazao je svoju plemenitost i veliko srce:

- Naravno da sam došao da mu ispunim želju i moje je srce puno, rekao Bora Đorđević nakon susreta sa Aleksandrom , a potom je seo da odigra partiju šaha.

Aleksandar svoje oduševljenje Borom Čorbom nije krio:

- Jako sam srećan. Nisam verovao da će doći da me vidi - izjavio je mali Aleksandar.

Porodica Smukov teškoj sudbini se opire na sve načine. Majka Aleksandra teški šećeraš kaže da je život sa troje bolesne dece izuzetno težak:

- Devojčice imaju dijagnostifikovanu bolest hemiparezu - slabost ruke i noge sa jedne strane tela koja nastaje usled šloga, krvarenja u mozgu i tumora.One su nepokretne, jedu iz flašice, koriste pelene i zahtevaju pažnju puna 24 sata - priča nam majka Aleksandra.

Kako bi pomogli porodici koja živi od poljoprivrede nedavno su članovi Udruženja građana Novi Sad sa predsednikom Goranom Bajšanskim posetili porodicu Smukov:

- Čuli smo sa kakvim se mukama nose i rešili smo da pomognemo koliko možemo.Ponovo udruženi, sa Dašom i Oliverom sa Radio S2, Crnojević Goranom i našim Miletom stolarom, ovoj porodici smo odneli pelene, garderobu, cucle i jednu stolicu za ljuljanje za devojčice (za par dana stiže i druga) i nešto novca za malog Acu koji je slep.

Iz Udruženja apeluju na sve drage i humane ljude koji ih podržavaju, da je pomoć i dalje potrebna.

- Ova porodica je divna i uprkos teškoćama sa kojima se nose. Pravi domaćini, divni hrabri ljudi i sa decom koja su pravi heroji!

Još jedan dečački san je ispunjen,mali Aleksandar upoznao je svoga heroja i idola, a kako nam je rekao susret sa Borom Čorbom dao mu je još veću motivaciju za život i sve u inat hendikepu.

(Dragana Starčević)