Čajkovski je svoj najlepši marš komponovao u čast srpske vojske, a razlog za to je PREDIVAN

Čuvena kompozicija bila je inspirisana događajima iz Srpsko-turskog rata 1876. godine. U tom oružanom sukobu se veliki broj ruskih dobrovoljaca borio na strani Srba. Čak je i književni lik Vronskog iz čuvenog Tolstojevog romana "Ana Karenjina" ratovao na Balkanu kao dobrovoljac

Davne 1876. godine, sredinom novembra u Moskvi je premijerno izvedena kompozicija Petra Iljiča Čajkovskog - Slovenski marš ili Srpsko-ruski marš u B-molu, opus 31.

Konačno nešto lepo: Beogradska filharmonija zadivila Budimpeštu

Čuvena kompozicija bila je inspirisana događajima iz Srpsko-turskog rata 1876. godine. U tom oružanom sukobu se veliki broj ruskih dobrovoljaca borio na strani Srba. Čak je i književni lik Vronskog iz čuvenog Tolstojevog romana "Ana Karenjina" ratovao na Balkanu kao dobrovoljac.

Da sutra sretnete Nikolu Pejakovića na ulici, ne biste ga prepoznali (FOTO)

Postoje neke priče kako je Nikolaj Rubinštajn, blizak prijatelj Čajkovskog, zamolio slavnog kompozitora da napiše delo koje bi se izvelo na dobrotvornom koncertu za ruske ranjenike iz ovog rata. Ponet ovim patriotskim motivima, Čajkovski je napisao, prema mišljenju mnogih, svoje najlepše i najveće delo. U njemu kompozitor opisuje patnju Srba pod turskom okupacijom, zločine na Balkanu, srpski vapaj za pomoć, kao i marš ruskih dobrovoljaca u pomoć Srbima.

Umetnost za sve: Otvorena izložba akvarela Vladimira Lalića!

Da bi se upoznao sa srpskom tradicijom, Čajkovski je slušao rpsku narodnu muziku, a čak tri pesme su poslužile kao direktna inspiracija - "Sunce jarko, ne sijaš jednako“, "Prag je ovo milog Srba“ i "Jer puščani prah“ koje je pronašao u zbirci Kornelija Stankovića "Srpske narodne melodije", štampanoj u Beču 1862. godine.

Beton mahala ponovo u Zvezdara teatru! (FOTO) (VIDEO)

Slavnom kompozitoru se delo toliko dopalo da je lično dirigovao na premijernom koncertu u Moskvi. Publiku je pomenuti marš oduševio. Naziv kompozicije je glasio "Srpsko-ruski marš", a kasnije je promenjen u "Slovenski marš".

Poslušajte ovo divno delo:

(Telegraf.rs)