Konačno nešto lepo: Beogradska filharmonija zadivila Budimpeštu

Posle 36 godina, Beogradska filharmonija se vratila u Budimpeštu i tako nastavila niz uspeha koje kontinuirano postiže na međunarodnoj sceni

Beogradska filharmonija održala je večeras koncert u čuvenoj Palati umetnosti (MUPA) u Budimpešti, pod upravom dirigenta Fabrisa Bolona.

VELIČANSTVENA NOĆ MUZIKE POD ZVEZDANIM NEBOM: Prvi put u Beogradu koncert filharmonije na otvorenom

- Veoma sam zadovoljan nastupom, postigli smo veliki uspeh. Beogradska filharmonija je opravdala poziv i dokazala da spada u red najkvalitetnijih evropskih orkestara. Fantastična energija koja je njen zaštitni znak oduševila je znalačku publiku MUPE - koja je veoma važno muzičko mesto - rekao je Fabris Bolon.

Beogradska filharmonija, kako je saopšteno, više od 1.600 ljudi najpre je upoznala sa srpskim muzičkim stvaralaštvom kroz ritam Sedam balkanskih igara za orkestar Marka Tajčevića.

Violinista mlađe generacije Krištof Borati, uz pratnju orkestra Filharmonije izveo je virtuzni Prvi violinski koncert Paganinija i strasnog Ravelovog Ciganina.

Raskošne i magične melodije "Žar ptice" Stravinskog krunisale su filharmonijski nastup u prestonici Mađarske.

Orkestar je nagrađen ovacijama i pozvan na bis kada je izveo okretnu uvertiru "Ruslan i Ljudmila" Glinke, a za sam kraj "Grlicu" iz "Ohridske legende" Stevana Hristića - svog osnivača i prvog šefa-dirigenta.

Posle 36 godina, Beogradska filharmonija se vratila u Budimpeštu, i tako nastavila niz uspeha koje kontinuirano postiže na međunarodnoj sceni.

(Telegraf.rs / Tanjug)