BOLI GLAVA: Nasledio 15.000 evra, država mu uzela 10.500!

U slučaju da Upravi za javne prihode ne može da se utvrdi kako je stečena imovina, oporezuje se sa personalnim porezom od čak 70 procenata

Građanin Skoplja, čije ime nije saopšteno, kome su roditelji posle smrti ostavili 15.000 evra koje su čuvali “ispod jastuka”, odlučio je da nasleđeni novac odnese na sigurno - u banku. Međutim, umesto kamate, doživeo je šok, jer mu je od te sume novca Uprava za javne prihode ( UJP ) uzela 70 procenata, iliti čak 10.500 evra na ime poreza!

DETE (2) UMRLO NAKON OPERACIJE KILE: Tuga u selu, rutinski zahvat se pretvorio u nezapamćenu tragediju

Upućeni ističu da ovo nije jedini slučaj državne pljačke u Makedoniji.

Nakon raspada Jugoslavije, veliki broj građana je svoje štedne uloge podigao iz banaka i čuvao ih kod kuće. Kasnije su ih neki ponovo vraćali u banke, ali su se tada suočavali sa novim, velikim problemom – trebali su da dokažu poreklo para. U suprotnom, novac im je oporezovan, tačnije oduzeto im je više od polovine para.

NOĆU ČUVAM GLUVONEMU UNUKU DA JE NE IZUJEDAJU PACOVI: Potresna ispovest porodice, koja živi u daščari ispod mosta (FOTO)

Pošto u Makedoniji još ne postoji regulativa kako da taj novac bude legalizovan na zadovoljstvo obe strane – i banaka, i štediša, ispada da je građanima najisplativije da pare i dalje čuvaju kod kuće, uprkos mogućnosti da ih lopovi opljačkaju.

Bankari objašnjavaju da oni, prema Zakonu o sprečavanju pranja novca, imaju obavezu da naprave “analizu” klijenta ako on na račun uloži 15.000 evra, ili veću sumu novca bez obzira u kojoj valuti bila. O takvim transakcijama bankari moraju da obaveste Upravu za finansijski obaveštajni rad, a ona potom analizira svaki slučaj posebno, pa u zavisnosti od nalaza, dokumente šalje dalje nadležnim institucijama.

Ako dokument stigne Upravi za javne prihode, ona počinje postupak utvrđivanja porekla imovine. U slučaju da ne može da se utvrdi kako je stečena imovina, u ovom slučaju novac, oporezuje se sa personalnim porezom od čak 70 procenata.

(D. J. / Foto: Ilustracija)