KAD DOMAĆIN DOČEKUJE GOSTE ZA ŠANKOM: Kako su Srbi slavsku ikonu i sveca premestili u kafanu
Usled nedostatka vremena i prostora, kao i brojnih poslovnih obaveza, u gradovima se neretko dešava da domaćini kupuju gotove slavske kolače, kao i da slavu obeležavaju u kafani ili restoranu
Običaj krsne slave kao simbola identiteta srpskog naroda, i slavljenje porodičnog sveca zadržao se među Srbima do danas. Ipak, s vremenom je ovaj običaj menjan i oblikovan, čini se, u skladu sa trendovima. I danas domaćini nastoje da pripreme što bogatiju trpezu, dok iz Srpske pravoslavne crkve podsećaju da hrana i piće nisu suština slave.
KAKO SU SRBI POKVARILI SLAVU: Ovako činimo jedan od najvećih smrtnih grehova!
Koncept koga bi trebalo da se pridržava svaki domaćin Sveti Sava i on se praktikuje već devet vekova. Ukoliko slava padne u dane posta, onda se slavi posno. Sasvim je pogreko to što pojedini domaćini u dane posta, u želji da udovolje gostima, za slavu pripremaju mrsnu hranu, a to nije redak slučaj.
Usled nedostatka vremena i prostora, kao i brojnih poslovnih obaveza, u gradovima se neretko dešava da domaćini kupuju gotove slavske kolače, kao i da slavu obeležavaju u kafani ili restoranu.
DANAS SU SVETI VRAČI: Ako izgovorite OVE REČI, rešićete se svakog psihičkog i fizičkog bola!
Neretko danas domaćice kupuju čak i slavski kolač.
Nekada je bila čast i prioritet praviti i sastavljati za slavu: od žita, preko slavskog kolača, do trpeze i slatkih đakonija. U današnje vreme, moderne domaćice sve više kupuju potrebno, jer nemaju dovoljno vremena da spremaju sve.
Kako smatraju neka sveštena lica, sve ovo vodi u izvrgavanje ruglu. Slava su sveća, vino i kolač, a sve ostalo se sprema ukoliko ste i koliko ste u mogućnosti, i valjalo bi spremiti za sebe. Usled velikih i obimnih priprema gozbe, često se i zaboravlja na sveca, i zašto ga slavimo, mišljenja su neki sveštenici.
Slavu treba obeležeti u krugu porodice i skromno. Slava bi trebalo da bude skroman i pobožan susret - koji približava ljude i ukazuje na duhovnu vertikalu.
Današnji oblik slave dobio je svoju formu u 19. veku, koju je ustanovio Mitropolit Srbije Mihajlo.
Zato nemojte slaviti slavu u kafani ili restoranu - najvažnije je da tog dana okupite porodicu i najbliže, zapalite sveću i umesite slavski kolač. Za zdravlje i sreću treba otpiti gutljaj crnog vina i uzeti malo žita.
(Telegraf.rs)