AKO JEDETE POSNI BUREK, ČINITE GREH: Najveća greška koju vernici prave

Uvereni smo da se pridržavamo svih pravila posta, ispostavilo se da nije tako

Foto: Profimedia/Alamy

Ako ste u nekom od prethodnih postova pojeli u pekari posni burek, gotovo je sigurno da ste se omrsili. U pokušaju da povećaju profit, pekari obmanjuju građane na više načina. Najbolje rešenje je da ga sami napravite kod kuće.

MASOVNA TUČA U BOSNI: Zbog BUREKA se potuklo 9 mladića, policija ih jedva razdvojila!

Poslednjih godina se u vreme posta sve više traži posni burek.Ima ga u pekarama, ali taj burek nije zaista posan jer se na istim mašinama i sa istim sredstvima prave i mrsna i posna jela.

Da bi burek bio posan, mora da se radi na posebnim stolovima, u posebnim odeljenjima gde neće biti masti životinjskog porekla.

- Ne može jedan radnik da pre podne radi mrsno, posle podne posno na istim mašinama i sa istim sredstvima za proizvodnju i mi to za sada nismo radili, jer nismo stvorili te uslove. Sigurno je da ćemo u nekom narednom periodu i to pokušati da napravimo i da ponudimo tržištu u Zrenjaninu, jer ne mogu da kažem da naši potrošači to nisu tražili - objašnjava vlasnik jedne pekare.

O SITUACIJI IZ BEOGRADSKE PEKARE BRUJI CEO REGION: Ovaj status na Fejsu će i vas naterati da se ZAMISLITE! (FOTO)

Postoje različiti motivi zašto ljudi poste. Pojam posta je najčešće vezan za religiju, ali ima i onih koji to čine da bi očistili i odmorili organizam.

- Određenim danima i kada su verski praznici, mi u ponudi imamo i posni burek. Kada se radi posni burek onda se posebno pere ambalaža i posebno se radi, da bismo mogli da ispoštujemo one koji poste. Za posni burek koristimo ulje. Ako nije post onda koristimo svinjsku mast, koju topimo - rekao je vlasnik buregdžinice iz Zrenjanina.

- Jedini u gradu radimo burek sa biljnom masti. Po hasapu ja moram, ako se nešto slučajno desi, da se vratim u nazad i da znam svaku tačku rizika tj. gde sam šta nabavio. I onda se ide korak po korak da se pronađe gde je došlo do propusta. Ja sam se upravo zbog toga i opredelio da biljnu mast nabavljam od velike fabrike, koja ima sve sertifikate koji postoje, što je za mene, takođe, sigurnost. Zapravo uzimate jako veliku obavezu kada nekom hoćete da ponudite posnu stvar - dodao je on.

Vernici smatraju da je greh omrsiti se u toku posta.

A evo i kako možete napraviti posni burek sa spanaćem:

Sastojci koji će vam biti potrebni za pripremu ovog jela su: 500 g spanaća, 1 veća glavica crnog luka, so. biber, 300 ml vode, brašno po potrebi i ulje.

Nakon što upržite luk, dodajte skuvan i iseckan spanać, posolite, pobiberite po ukusu i dinstajte još par minuta. Zamesite testo od 300 ml vode, so i brašno po potrebi. Testo ne treba da bude previše tvrdo. Ostavite testo da odstoji još pola sata.

Podelite testo na četri jednaka dela i uvaljajte ih u ulju i ostavite da odstoje još sat vremena. Zatim razvucite prvu koru što je tanje moguće, poprskajte je uljem i sklopite je sa sve četri strane, tako da se dobije kocka.

Razvucite drugu koru isto tako da bude tanka pa pospite uljem. Zatim ubacite prvu koru koja je spakovana i uvijte drugu, treću koru isto razvući, poprskati je opet uljem, dodati predhodnu i dodati fil, zatim opet preklopite. Isti postupak je i sa četvrtom. Peći u rerni na 200°C oko pola sata.

(Telegraf.rs/Izvor: ilovezrenjanin)