DRAGIŠA OČAJAN, ŽELI DA MU SE VRATI DETE: Ćerka mu pobegla od kuće, optužila ga je za maltretiranje (FOTO)

U prokupačkom Centru za socijalni rad kažu da ne postoje dokazi da je otac maltretirao svoje dete, ali da je ona izrazila želju da ne živi više sa njim

Posle kraće na izgled beznačajne svađe, šesnaestogodišnjakinja je odlučila da ode od oca i u Centru za socijalni rad je izjavila da je maltretira. Ovo nije prvi put da dete u adolescenciji u naletu ljutnje prijavi roditelja za maltretiranje. Za poslednje tri godine ovo je treći slučaj u Prokuplju i u pitanju su do sada uvek bile devojčice!

>>> 18 razloga zašto decu nikako ne treba ostavljati samu sa njihovim očevima

- Kada sam je pitao gde je bila četiri sata posle škole, ustala je sa stola i otišla. Do večeri nije došla, a onda sam nestanak prijavio policiji. Brzo su je pronašli, ali su je odmah prosledili hraniteljskoj porodici, jer je rekla da ne želi da dođe kući. Iako je nisam tukao ni maltretirao, dete mi je oduzeto - kaže Dragiša Trenčić (54) koji je nastanjen u Prokuplju i koji već više od mesec dana nije video svoju šesnaetogodišnju ćerku.

U prokupačkom Centru za socijalni rad kažu da ne postoje dokazi da je otac maltretirao svoje dete, ali da je ona izrazila želju da ne živi više sa njim!

Trenčićeva noćna mora i borba da održi porodicu počinje još 2009. godine kada je sa sada bivšom suprugom imao problem, nakon kojeg je ona ostavila njega i tri ćerke. U međuvremenu zbog stresa, on je doživeo šlog, ali je uspeo dve starije ćerke da opravi na pravi put. Iškolovao ih je i one su se udale i zasnovale svoje porodice. Ostala je najmlađa, koja je kako kaže sada u najgorim godinama.

- Iako sam bukvalno nepokretan, uspevam sve da uradim. Spremao sam obroke, sve joj kupovao, iako živimo u izuzetno skromni uslovima. U poslednje vreme počela je da izostaje iz škole, a kako sam gotovo nepokretan nisam mogao da je kontrolišem u potpunosti. Tog dana sam je pitao gde je bila posle škole i zašto nakon četiri sata dolazi kući, umesto na vreme. U tom trenutku smo seli da ručamo. Ničim izazvana, ona je samo ustala i izašla iz kuće gde živimo kao podstanari. Kako je duže vreme nije bilo, prijavio sam policiji njen nestanak. Odmah su je pronašli, ali nije htela da se vrati. I sada pokušavam preko suda da je vratim - dodaje očajni otac.

U Centru za rad u Prokuplju kažu da su na zahtev deteta nakon što ju je policija pronašla, uputili u hraniteljsku porodicu.

- Kako je ona već u sedmanaestoj godini, sposobna je da formira svoje mišljenje i izrazila je želju da se ne vraća kod oca. Formirali smo komisiju, ispitali porodicu i smestili je u hraniteljsku porodicu. To su nam odobrili majka i starije sestre maloletnice, a otac nije za saradnju - kaže psiholog u Centru za socijalni rad u Prokuplju Srđan Anđelković.

U poslednje vreme ovo je treći slučaj da dete samoinicijativno izrazi želju da ode od roditelja. U prva dva prethodna utvrđeno je da ne postoji osnova, a u ovom iako otac nije tukao maloletnicu, kako nezvanično saznajemo njegove metode vaspitanja bile su malo neubičajne za ovo vreme, pa je ipak na kraju odlučeno da ona ode hraniteljima. U sudskom postupku koji je pokrenut utvrdiće se ko je bio u pravu!

(B.R.)