Kusturica akademik u Republici Srpskoj

Akademici Ljubiša Rakić iz Srbije, Nikolaj Dubina i Filip Govorov iz Ukrajine, kao i filmski režiser Emir Kusturica inaugurisani su danas za inostrane članove Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske

Akademici Ljubiša Rakić iz Srbije, Nikolaj Dubina i Filip Govorov iz Ukrajine, kao i filmski režiser Emir Kusturica inaugurisani su danas za inostrane članove Akademije nauka i umetnosti Republike Srpske (ANURS).

Predsednik ANURS-a Rajko Kuzmanović naglasio je da su novi članovi svetski poznati stručnjaci, koji u svetu ne predstavljaju samo svoju zemlju, već univerzum nauke i umetnosti.

Kusturica je rekao da mu je čast što je dobio ovakvo priznanje, koje se dodeljuje nekome ko je nastavio davno trasiran put koji je sačuvao srpski narod kroz vekove, najviše u kulturi. 

- Ako govorimo o dometima u svim vrstama umetnosti, možemo da govorimo o kontinuitetu naše kulture i umetnosti i utoliko ja ovo doživljavam kao nagradu za moju ideju da je moj život posvećen stvaralaštvu, što je segment dugovečne i velike evropske kulture - srpske kulture - dodao je Kusturica.

On kaže da je u besedi, koju je govorio prilikom inauguracije, najvažnije motive iz svog života suprotstavio protoku vremena i doslednim ljudima koji su principe, kojima su bili privrženi od detinjstva, zadržali do ovog doba.

(Telegraf.rs / Tanjug)