LUDILO OD OBIČAJA: Muškarac se previja u porodiljskim bolovima tokom porođaja, znate li zašto? (VIDEO)

U medicinskoj terminologiji postoji nešto što se zove "sindrom kuvada"

Običaj kuvada ili muške babine, po kojem je muškarac taj koji oponaša porođajne muke žene sa ciljem da na sebe privuče zle sile, bio je prisutan u mnogim civilizacijama širom sveta, a u nekima se zadržao do današnjih dana.

I muškarci mogu da imaju RAK DOJKE!

Mnogi etnolozi smatraju da je ovaj neobični magijski ritual bio prisutan i na našim prostorima, a i dalje je prisutan među Baskima, indijskim Dravidima, kineskim plemenima, Melanežanima i kod Indijanaca Amazonije.

U naučnoj literaturi došlo je i do neslaganja autora po pitanju funkcije kuvade.

- Bilo bi pogrešno da se kaže da se muž stavlja na mesto porodilje. Muž i žena se čas podvrgavaju istim merama predostrožnosti, jer se stavljaju u položaj deteta koji je nedeljama ili mesecima po rođenju izloženo ozbiljnim opasnostima, čas, kao što je slučaj u Južnoj Americi, muž mora biti predostrožniji od žene, pošto se po urođeničkim teorijama o začeću i trudnoći upravo on identifikuje sa detetom. Ni u jednom ni u drugom slučaju otac ne igra ulogu majke, on igra ulogu deteta - stav je francuskog etnologa i antropologa Klod Levi-Strosa.

Postoje i oni koji smataraju da time što muškarac imitira ženine jauke, previjanja, nepomično ležanje u krevetu i biranje specijalne ishrane i odeće, on zapravo njoj olakšava muke preuzimajući deo bola na sebe.

Na kraju, i u medicinskoj terminologiji postoji nešto što se zove "sindrom kuvada", koji se javlja kod deset odsto parova koji čekaju potomstvo.

Partner tada dobija niz simptoma specifičnih za trudnoću, poput promene raspoloženja, želje za određenom hranom, dobijanje grčeva i osećaj da se beba rita.

(Telegraf.rs)