ANALITIČARI UPOZORAVAJU: Bezbednosna situacija u Srbiji problematična

Glavna opasnost za građane dolazi iznutra, a ne spolja, ocenili su Miroslav Hadžić i Dejan Anastasijević

Predsednik Upravnog odbora Beogradskog centra za bezbednosnu politiku Miroslav Hadžić i novinar Dejan Anastasijević ocenili su večeras da je bezbednosna situacija u Srbiji problematična i da glavna opasnost za građane dolazi iznutra, a ne spolja.

Pronađen sumnjiv paket u podzemnoj garaži ispod automobila u Vučićevoj zgradi? (VIDEO)

U emisiji Radio-televizije Vojvodine "Pravi ugao", Hadžić i Anastasijević su kazali da informacije koje su iznete u javnost ne dokazuju da je reč o pokušaju atentata na predsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića.

- Upali smo već u zamku jer pričamo o pokušaju atentata, a ne znamo da li je postojao. Zna se da je nađeno 25 godina staro oružje iz ratova u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj, u selu gde je porodična kuća premijera. Uz to, Nebojša Stefanović je izjavio da mu je Vučić rekao da se boji da je meta bio njegov brat Andrej, ali mi nemamo ništa konkretno, sem oružja - rekao je Anastasijević.

Po njegovim rečima, s obzirom da je taj dan kada je oružje nađeno, bio poslednji dan "amnestije" za vraćanje nelegalnog oružja, nije isključeno da se neko tako rešio tog oružja.

On je ocenio da postoje sumnje da je zapravo reč o političkim čistkama u Upravi kriminalisitičke policije.

- Mi imamo ozbiljan bezbednosni problem zbog politizovanja bezbednosnih struktura. Imali smo slučaj ubistva vođe navijača po 'rukopisu' iz devedesetih. Sad imamo to oružje nađeno na Novom Beogradu, što je ozbiljnije nego u Jajincima, jer je tu reč i o plastičnom eksplozivu. Imam utisak da vlast nešto ne sme da nam kaže, ali da su zaista zabrinuti zbog nečeg, naročito nakon ubistva Saleta Mutavog - rekao je Anastasijević.

Miroslav Hadžić je ocenio da poslednja zbivanja pokazuju da je priča o tome da je Srbija "sidro stabilnosti" samo "mit".

- Ovo je dokaz da glavna pretnje za građane Srbije dolaze iznutra. Tu nije ponuđen ni jedan dokaz da to neko radi spolja. U najširem smislu shvatanja, mi živimo u bezbednosnoj krizi, koja je izazvana lošom ekonomijom, nezavršenom reformom, neuspešnom i partijskom državom, medijima pod kontrolom, korupcijom, kriminalom... - rekao je Hadžić.

Po njegovim rečima, teško je od vlasti koja priča da živimo dobro očekivati da prizna da ima problem, iako je premijer priznao da je nemoćan pred navijačima.

- Veze kriminalnih i političkih elita nisu rasvetljene, kao ni ratno nasleđe. Mi nikada nismo izašli iz ratnog okvira, posledice su nas sustigle i plaćamo tu cenu... A ovo funkcioniše kao mehanizam za odvraćanje pažnje, i za izazivanje straha kod građana, jer uz to ide priča o ugroženosti Srbije, pa onda 'pusti to što nema hleba i posla'... - rekao je Hadžić. On je kazao da su izjave ministra Stefanovića često nedorečene i kontradiktorne.

- On čak iznosi i psihološki profil premijera. Pa za tu informaciju su upravo zainteresovane strane službe! - rekao je Hadžić.

(Telegraf.rs / Beta)