OČISTIMO SRBIJU: Čistilo više od 300.000 volontera (FOTO)

Akcija je započela uređivanjem školskog dvorišta Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Kaluđerici, u kojoj su učestvovali ministri Oliver Dulić i Žarko Obradović. Čišćenju se priključili i ambasadorka Austalije Helena Studer i srpski košarkaški reprezentativac Miloš Teodosić

Ekološka akcija "Veliko spremanje Srbije" koja je počela čišćenjem školskog dvorišta Osnovne škole "Aleksa Šantić" u Kaluđerici završila se u poznim večernjim časovima. U akciji su učestvovali ministar životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja Oliver Dulić i ministar prosvete i nauke Željko Obradović zajedno sa učenicima ove škole. Ministar Dulić je tom prilikom rekao da ove akcije uvek postižu željene rezultate.

Akcija se održava treći put na teritoriji cele Srbije, i to povodom Svetskog dana zaštite životne sredine. Čišćenje je počelo jutros u 9 sati, a obezbeđen je dovoljan broj kesa i rukavica i određene su lokacije koje će se čistiti.

- Ono što je nama važno jeste da u ovakvim akcijama učestvuju i deca, jer su oni naša savest. Neophodno je da uverimo decu koliko je ekologija važna. Akcije su postigle željene rezultate, tako da smo ove godine čak imali problem da nađemo adekvatna mesta za čišćenje. - kaže ministar Dulić.

Ministar se zahvalio volonterima na učešću u ekološkoj akciji, a građane koji neće učestvovati, pozvao da očiste svoja dvorišta i tako pomognu.

Ministar prosvete i nauke Žarko Obradović izjavio je da je današnji dan "lep za ovo ministarstvo" i da prosvetari već tradicionalno učestvuju u ovakvoj vrsti akcija.

- Suština je da prostor oko nas učinimo čistim, a decu da nauče šta znači zaštita životne sredine i koliko je ekologija važna za zdravlje - istakao je ministar.

Prema najavama Ministarstva životne sredine, rudarstva i prostornog planiranja, u današnjoj akciji "Velikog spremanja Srbije" učestvovaće više od 290.000 volontera širom zemlje. U svim gradovima i opštinama čistiće se kućna, školska dvorišta, parkovi, reke, odnosiće se smeće sa deponija, ali i mnoge druge lokacije koje građani žele da urede.

Direktor akcije "Očistimo Srbiju" Miloš Panjković očekuje da će broj učesnika biti veći budući da se nisu svi koji žele prijavili preko sajta ili putem telefona, već će samostalno izaći i čistiti lokacije u svom okruženju. On je pozvao sve građane, predstavnike firmi i škola da daju svoj doprinos akciji tako što će počistiti izletišta, parkove, dvorišta, lokacije u svojoj bližoj okolini...

ČISTI I MILOŠ TEODOSIĆ

U akciji čišćenja Save i Dunava učestvovali su i amabasadorka Austalije Helena Studer, kao i košarkaški reprezentativac Miloš Teodosić.

- Ovo je produžetak naših aktivnosti, jer smo mi u ambasadi intenzivno angažovani na ekološkim aktivnostima već nedelju dana. Srećna sam što mogu zajedno sa svojim timom da pomognem - rekla je Studer.

Ona je poručila da su Beograd i Srbija "divni i da ih treba održavati".

Košarkaški reprezentativac Miloš Teodosić, koji je takođe obukao rukavice za prikupljanje smeća, pozvao je građane da "daju mali doprinos očuvanju i ulepšavanju Srbije".

- Iako ne živim ovde, želeo sam da se i ja priključim akciji. Svako može pomoći da Srbija postane lepa - poručio je Teodosić.

Među onima koji su se u najvećem broju odazvali akciji su i meštani Bogatića koji ima oko 33.000 stanovinka, a za čišćenje se prijavilo 12.000 ljudi. U Novom Sadu je u akciji bilo 14.000 volontera, dok je u Prokuplju i okolini prikupljeno 180 tona organskog otpada i sekundarnih sirovina.

Prošle godine u akciji "Veliko spremanje Srbije" učestvovalo je 289.543 građanina koji su na 5.311 lokacija širom zemlje uklonili više od 150.000 kubnih metara otpada.

(M. S. / Tanjug )