Gradonačelnica Smedereva: Novim Zakonom o finansiranju lokalnih samouprava bićemo još konkurentniji na tržištu (FOTO)

- Preraspodela sredstava od poreza na zarade, od 1,68 odsto za gradove, što je naš slučaj, i nije drastična - kaže dr Jasna Avramović

Komentar gradonačelnice Smedereva, stiže samo nekoliko dana posle usvajanja Zakona o finansiranju lokalnih samouprava. I pre nego što je Narodna skupština izglasala pomenuti zakon, u javnosti, posebno među lokalnim funkcionerima, mogla su se čuti oprečna mišljenja: od onih koji su tvrdili da će opštine zbog nove preraspodele para sigurno bankrotirati, do onih koji misle da će ova zahvatanja nužno dovesti do povećanja poreza na imovinu građana.

- Preraspodela sredstava od poreza na zarade, od 1,68 odsto za gradove, što je naš slučaj, i nije drastična - kaže gradonačelnica Smedereva dr Jasna Avramović.

SMEDEREVO SRPSKI REKORDER U ZAPOŠLJAVANJU: Za devet meseci, posao na neodređeno našlo 2.665 nezaposlenih

LEPA VEST ZA SMEDEREVSKE VOĆARE: Gradonačelnica Smedereva ispunila obećanje!

- Mi smo se spremali za ovaj Zakon i za sve ono što on donosi. Mesecima unazad zahtevala sam efikasniji rad lokalne poreske administracije na prikupljanju javnih prihoda. Prvenstveno mislim na porez na imovinu. U vreme reprograma, radnici poreske službe su bukvalno bili na terenu i u seoskim mesnim zajednicama objašnjavali građanima sve pogodnosti koje reprogram nudi sa otpisom kamata.

To je samo jedna strana medalje. Mnogo je važnije, kaže gradonačelnica, što će ovo podići konkurentnost gradova na intenziviranju privrednih aktivnosti:

- Ja ovako razmišljam: nema jakih gradova bez jake države, i nema jakih gradova ako im država ne daje vetar u leđa. Smederevo je četiri godine unazad imalo puna jedra upravo zbog tog vetra. Moram da podvučem da smo imali konstantnu i kontinuiranu podršku premijera Aleksandra Vučića i ministarstava. Sve je to i rezultiralo da se Smederevo ubrzano razvija.

Taj "vetar u leđa" koji prati Smederevo održaće budžet stabilnim.

- Hoću da kažem da ovim umanjenjem gradski budžet neće biti poljuljan. Nisu u pravu oni koji tvrde da će kola "slomiti na lokalu". Osim što smo se ponašali racionalno i štedeli, radili smo i na mnogo važnijim stvarima. Naša politička misija je jednostavna: dovođenje investitora i otvaranje radnih mesta - objašnjava Avramovićeva.

To znači da se prethodnih godina u ovom gradu radilo na poslovnom ambijentu koji je stvorio taj neophodni ram i za dolazak velikih investitora za otvaranje novih radnih mesta. Ta nova radna mesta nadomestiće ovu novu preraspodelu para.

- Smederevo je, tvrdim, srpski rekorder u zapošljavanju. Doveli smo sedam velikih kompanija i uz to smo imali jednu uspešnu privatizaciju. Samo u Železari, sačuvali smo 5.200 radnih mesta, a kineski Hestil najavljuje nova zapošljavanja. Osim toga, plate zaposlenima su već povećane za 8 odsto, a početkom sledeće godine očekuje ih naredna povišica. To je, po automatizmu, povećanje procenta od poreza na zarade koji će ostati u našoj kasi.

Samo u periodu od januara do septembra ove godine, a to je zvanična statistika Nacionalne službe za zapošljavanje, u Smederevu je posao na neodređeno vreme našlo 2.665 lica. Broj zaposlenih na neodređeno vreme u odnosu na 2014. godinu povećan je za 72 odsto! Sa takvim tempom zapošljavanja nemamo razloga da strahujemo za prihode u gradskoj kasi - zaključuje dr Jasna Avramović.

(Telegraf.rs)