OVO SE PUTINU NEĆE DOPASTI: Amerika suspendovala SVE bilateralne kontakte sa Rusijom! (FOTO) (VIDEO)

SAD povlači osoblje koje je upućeno sa ciljem uspostavljanja zajedničkog Centra za prekid vatre, izveštava rt.co

Vašington je suspendovao bilateralne kontakte sa Moskvom u vezi sirijske krize, saopštio je Stejt department. Rusko ministarstvo inostranih poslova navelo je da je "razočarano" tom odlukom i optužilo je SAD da želi da prebaci krivicu za sopstveni neuspeh u Siriji.

Američki zvaničnici su zapretili jednonedeljnim povlačenjem iz sirijskog mirovnog procesa nakon poslednjeg dogovorenog primirja ministra spoljnih poslova Sergeja Lavrova i državnog sekretara Džona Kerija, koji su propali zbog krvavog sukoba.

AMERIKANCI UPOZORAVAJU RUSE: Zaustavite nasilje u Siriji ili će biti sve više mrtvih Rusa

Dok se kontakti između američke i ruske vojske na sirijskom nebu povodom rešavanja konflikta nastavljaju, SAD povlači osoblje koje je upućeno sa ciljem uspostavljanja zajedničkog Centra za prekid vatre, izveštava rt.com navodeći Stejt department.

Portparol Bele kuće Džoš Ernest rekao je u ponedeljak da "nema više ničeg o čemu bi SAD i Rusija pričale" u Siriji. Rusija se trudila da očuva dogovor o prekidu vatre potpisan 9. septembra, dok se uporno obraćala Vašingtonu da ispoštuje svoje obaveze, navelo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova.

Prema rečima Marije Zaharove, portparolke Ministarstva spoljnih poslova Rusije, nedelovanje Vašingtona rezultiralo je pregrupisavanjem ekstremista tokom tog perioda, naoružavanjem ekstremista i mobilisanjem njihovih resursa.

Zaharova je istakla da Moskva žali zbog odluke Vašingtona da obustavi rad ekspertskih grupa na rešavanju sirijske krize u Ženevi, da povuče eksperte i kontakte ograniči samo na sferu sprečavanja sukoba.

Prema njenim rečima, SAD pokušavaju da na Rusiju prebace krivicu za nepoštovanje sporazuma o Siriji.

- Izgleda da Vašington jednostavno nije ispoštovao ključni uslov u sporazumu da ublaži humanitarnu situaciju za stanovnike Alepa, a sada očito ne poštuje te sporazume koje je sam izradio i pokušava da nekog drugog učini odgovornim", dodala je Zaharova.

Vašington je ranije danas suspendovao razgovore sa Rusijom o Siriji, čiji je cilj bio da se oživi prekid vatre u toj zemlji i da se uspostavi zajednička vojna grupacija za obračun za džihadistima.

- Ovo nije odluka koja je doneta lako - rekao je portparol Stejt departmenta Džon Kirbi, koji tvrdi da Rusija i njeni sirijski saveznici pojačavaju napade na oblasti u kojima su civili.

(Telegraf.rs / Izvor: rt.com)