ZBOG KUPUSA, BEOGRAD BI MOGAO DA OSTANE BEZ KALEMEGDANA: Legendarne rečenice Mome Kapora pred ritual godine

Zima bez kiselog kupusa, koji ne izostaje ni u jednom seoskom domaćinstvu, i nije zima, a kakav je značaj kupusa, u šta se on sve može pretvoriti, kakva jela se od njega mogu praviti, kakve ukuse on nudi, na kraju, kako se kiseli najbolje je opisao Momo Kapor

Sezona kiseljenja kupusa polako se zahuktava, a u prilog tome ide i činjenica da je ovo povrće prošle nedelje bilo najprodavanije na beogradskim a verujemo i na pijacama širom Srbije.

Šta više, verujemo da se njime više trgovalo na pijacama van Beograda, s obzirom na to da Beograđani i nisu tako vešti u kiseljenju kupusa. Da jesu, što bi rekao Momo Kapor, nijedan kamen ne bi ostao u prestonici.

SRPSKI MEGAKUPUS: Da li je ovo najveća glavica koju ste ikad videli? (FOTO)

Kakav je značaj kupusa, u šta se on sve može pretvoriti, kakva jela se od njega mogu praviti, kakve ukuse on nudi, kako se kiseli najbolje je opisao upravo Momo Kapor u priči o ovoj "glavici". Ona glasi:

- U novembru, Beogradom se kotrljaju glavice kupusa. Spuštaju se lepotice niz Bajlonijevu pijacu, kuckaju njihove visoke potpetice niz Cetinjsku, a lakirani nokti boje sedefa dodiruju glavice kupusa - biraju samo one čvrste, srednje veličine, zgodne za kiseljenje. I može čovek dogurati ne znam dokle, počupati rodno korenje i postati prefinjeni intelektualac, samo je stvar vremena kada ćete ga ugledati kako prti vreću kupusa na ramenu.

Kupus je jači od svega! Sarma sa suvim rebrima, podvarak, flekice, rasol... Uz pasulj i krompir, kiseo kupus je treće osnovno jelo

naše nacionalne kuhinje. O salati od kiselog kupusa, posutoj alevom paprikom sa Horgoša, da i ne govorimo! Kako uopšte živeti bez nje?

Pogledajte samo našeg uvaženog filozofa sa koliko ljubavi i pažnje slaže glavice kupusa u bure, popareno najpre vrelom vodom; kako sipa so, ravnomerno raspoređuje ljute papričice i očišćeni ren.

Ostavlja važne poslove i univerzitetske katedre i svake nedelje, kao kakav vampir, dva puta silazi sa svećom u podrum da pretače rasol. Čemu tolika muka i trud? Zar nema kiselog kupusa u prodavnicama? Ima, ali u našem narodu još tinja duboko nepoverenje prema državnom kupusu.

Mislili ste da je ovo savršen kupus za sarmu, a kad vidite kako se pravi, pašćete u nesvest! (VIDEO)

U sopstvenom buretu svako nađe seoski dom iz kog mu otac potekao, ako ne već i on sam.

I ništa ne vredi što graditelji podižu moderne oblakodere smelih linija, vonj kiselog kupusa penje se liftom i do najzatvorenijeg živing-ruma.

Pri biranju kamena kojim će kupus biti pritisnut, zna se, treba paziti da bude čvrst, a nikako onaj beli koji se truni. Što je kamen veći, to je kupus bolji. Jeste, ali kako naći kamen u Beogradu?

SPREMATI ZIMNICU ILI JE KUPITI? Evo šta je jeftinije i da li se isplati praviti je sam!

Ko ima kakvu savremenu skulpturu, sličnu Žan Arpovoj, njemu je lako, ostali se snalaze kako ko zna i ume.

U ponoć, ispod Kalemegdanske tvrđave, video sam jednog uvaženog čoveka kako, poput Sizifa, posrće pod težinom ukradenog kamena.

Dobro je što svi Beograđani ne kisele kupus - od Kalemegdana ne bi ostao ni kamen na kamenu!"

 Trenutna cena kupusa, inače je, od  20 do 25 dinara po kilogramu.

(Telegraf.rs)