Pomolite se ovoj svetiteljki ukoliko imate bračnih problema! Danas slavimo SVETU PULHERIJU!

Zaštitnica je carica, prognanika, siročadi i žrtava izdaje koja se zavetovala Bogu da će ostati devica

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava Svetu Pulheriju, najstariju ćerku grčkog cara Arkadija, vladara Istočnog rimskog carstva i carice Eudoksije.

DANAS SLAVIMO ISUSOVE BABU I DEDU: Teraće vas MALER cele godine ako ovo uradite!

Pulherija je važila za ozbiljnu, pobožnu devojku, mudriju od brata Teodosija drugog, kome je pomagala u odbrani pravoslavlja od jeretika.

Rođena je 19. januara 399. u Carigradu, a već sa 16. godina je pod titulom Avgusta primila carsku vlast i pčela upravljati grčkom carevinom.

Ovaj dar ona je dobila od Boga zbog čistote svoga života, jer iz ljubavi prema Bogu, i iz promišljanja o miru svojih podanika, ona nije htela da se udaje kako ne bi nastali bilo kakvi razdori između njenog muža i brata. Tako je sebe zaručila Bogu i zavetovala se da će ostati devica.

Takođe je i svoje sestre Arkadiju i Marinu takođe zamolila da čuvaju svoje devičanstvo do smrti svoje; da žive s njom u postu i molitvama. Pulherijinoj iskrenoj i čvrstoj hršćanskoj veri divio se i tadašnji papa Lav I.

Pulheriju je s carskog dvora proterala supruga njenog brata Teodosija, Grkinja Eudoksija. Pulherija se tada povukla u samoću i posvetila se molitvenom životu.

Teodosije je umro 450. godine i Pulherija je opet postala carica, koja je podržavala crkvu i borila se protiv jeretika.

Sazvala je 451. godine sabor u Kalcedonu, na kojem je ustanovljena dogma o jedinstvenosti i neodeljivosti Hristovog božanskog i ljudskog lika. Naročitu pobožnost iskazivala je prema Mariji Bogorodici.

Naredila je da se relikvije svetog Ivana Zlatoustog prenesu u Carigrad. Gradila je mnoge crkve, bolnice, konačišta i škole, a pored ostalog i univerzitet u Carigradu. Preminula je u julu 453. godine. Vernici joj se mole kod smrti roditelja i bračnih problema, a zaštitnica je carica, prognanika, siročadi i žrtava izdaje.

(Telegraf.rs)