1.000 KILOMETARA BODLJIKAVE ŽICE ZA MIGRANTE: Hrvatska podiže prepreku na granici sa SRBIJOM i BiH!

Granica između Hrvatske i BiH duga je više od 1.000 km

Hrvatska bi mogla da postavi žicu na granici sa BiH i Srbijom, a kao razlog za takvu meru naglašavaju da ne žele da postanu "hot-spot" za izbeglice.

VUČIĆ: Migranti ne znaju šta će sa sobom, a ne znamo ni mi šta ćemo sa njima!

Prema navodima Jutarnjeg lista, nova strategija proizilazi iz potpuno novih okolnosti koje su se u odnosu na prošlu godinu dramatično promenile.

- Hrvatska više neće moći da bude tranzitna zemlja za izbeglice. Ukoliko želimo da izbegnemo da Hrvatska postane ''hot spot'' za izbeglice, moramo da zaštititimo naše granice i postavimo žicu na granicu prema Srbiji i Bosni i Hercegovini - tvrdi za Jutarnji zvaničnik odlazeće hrvatske vlade.

SRBI ODLUČUJU O SUDBINI MIGRANATA: Oko 110.000 naših građana može da glasa na referendumu u Mađarskoj

Pre nekoliko dana slovenački premijer Miro Cerar poručio je da njegova zemlja neće prihvaćati migrante iz Hrvatske. Mađarska kreće u gradnju još jedne ograde prema Srbiji i Hrvatskoj, Austrija najavljuje gradnju ograde na granici prema Mađarskoj, Italiji i Sloveniji i potpuno je jasno da u slučaju novog talasa migranti iz Hrvatske neće imati gde.

MINISTAR POLICIJE O ZAŠTITI GRANICA: Stefanović najavio posebne mere za migrante

- Ukoliko je potrebno postaviti žicu, politika mora doneti takvu odluku, ukoliko je potrebna vojska, onda neka ide - rekao je jedan zvaničnik vladajuće HDZ.

RESTRIKTIVNE MERE ZA MIGRANTE: Vulin najavio mogućnost postavljanja žica i barijera na granicama

Pozivajući se na svoja saznanja, ovaj hrvatski dnevnik navodi da Hrvatska u ovom trenutku nema jasan odgovor šta će učiniti ukoliko sledećeg meseca propadnu pregovori Evropske unije i Turske oko viznog režima za turske državljane i izbeglice iz Turske krenu li tzv. balkanskom rutom.

Konkretne odluke nisu donete ni na sednici Saveta za nacionalnu sigurnost koja je u subotu održana u Splitu, podseća list i pozivajući se na nezvanična saznanja dodaje da je problem migranata bila je jedna od glavnih tema sednice.

Protivnici postavljanja ogradena granicu prema Srbiji s druge strane tvrde da bi u tom slučaju izbeglička ruta krenula preko Bosne i Hercegovine i potom u Hrvatsku, a da je tu granicu nemoguće čuvati.

- Oni koji to pričaju neka onda javno kažu da hrvatske snage sigurnosti nisu sposobne čuvati državnu granicu. Umesto što to govore, bolje bi bilo da se pokrenu kako bi se aktivirali svi potrebni resursi za zaštitu naše granice - rekli su za list.

Inače, granica između Hrvatske i BiH duga je više od 1.000 km.

(Telegraf.rs / Tanjug)