OVAJ CRNOGORSKI GRAD JE LEGLO PEDOFILA: Policija ne može s njima da se izbori

Osnovnim tužilaštvima je u poslednje dve godine, 2014. i 2015, dostavljeno sedam krivičnih prijava zbog seksualnog uznemiravanja maloletnika

Su­do­vi u Crnoj Gori su u po­sled­njih pet go­di­na zbog kri­vič­nih de­la ne­do­zvo­lje­ne pol­ne rad­nje, vanbrač­ne za­jed­ni­ce sa ma­lo­let­ni­kom, ob­lju­be nad detetom, deč­je por­no­gra­fi­je i ob­lju­be malo­let­ni­ka zlo­u­po­tre­bom po­lo­ža­ja do­ne­li 36 pre­su­da, a ka­zne su uglav­nom bi­le godinu za­tvo­ra, pokazu­ju iz­ve­šta­ji o ra­du pra­vo­sud­nih or­ga­na. Najviše pedofila je u Podgorici. 

U in­for­ma­ci­ji o pra­će­nju pri­me­ne na­ci­o­nal­nog pla­na ak­ci­je za de­cu (NPAD), ko­ju je na po­sled­njoj sedni­ci usvo­ji­la Vla­da, kon­sta­to­va­no je da su slu­žbe­ni­ci Upra­ve po­li­ci­je od 2009. go­di­ne do da­nas podne­li više od 160 kri­vič­nih pri­ja­va zbog kri­vič­nog de­la iz oblasti kom­pju­ter­skog kri­mi­na­la, a sa­mo tokom ak­ci­je "Mut­ter­tag” kod jed­nog crnogorskog dr­ža­vlja­ni­na pro­na­đe­no je vi­še od 20.000 fo­to­gra­fi­ja i vi­deo-za­pi­sa deči­je por­no­gra­fi­je.

OČUH SILOVAO DEVOJČICU: Majka prijavila monstruma, pedofili nastavljaju da napadaju!

Žr­tve pe­do­fi­li­je bi­le su uz­ra­sta od če­ti­ri-pet go­di­na do 17 go­di­na. Najstro­ža ka­zna za pe­do­fi­la iz­re­če­na je 2015. go­di­ne i to de­vet go­di­na za­tvo­ra.

Ape­la­ci­o­ni sud je po­tvr­dio ka­znu od de­vet go­di­na za­tvo­ra ne­ka­da­šnjem na­stav­ni­ku barske Osnov­ne ško­le "Ju­go­sla­vi­ja” Pe­tru Pje­šči­ću zbog ob­lju­be ma­lo­ljet­ni­ka. Maksimal­na ka­zna za ob­lju­bu nad ma­lo­let­ni­kom u Cr­noj Go­ri je 12 go­di­na za­tvo­ra.

OVA CRNOGORKA ŠIRI STRAH U ISLAMSKOJ DRŽAVI: Džihadisti ubice gledaju u nju kao u BOGA

Osnov­nim tu­ži­la­štvi­ma je u po­sled­nje dvje go­di­ne, 2014. i 2015, do­sta­vlje­no se­dam krivič­nih pri­ja­va zbog sek­su­al­nog uz­ne­mi­ra­va­nja malolet­ni­ka. U Vr­hov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu po­ja­šnja­va­ju da je po pri­ja­va­ma re­gi­stro­va­no se­dam pedofi­la, a najvi­še u Pod­go­ri­ci - četiri.

Psi­ho­log Rad­mi­la Stu­par Đu­ri­šić za Dan ka­že da je pe­do­fi­li­ja po­re­me­ćaj sek­su­al­nog na­go­na ko­ji tre­ba da se le­či, a ne sa­mo da se pe­do­fil kri­vič­no go­ni.

- Uko­li­ko po­sto­ji vo­lja kod pa­ci­jen­ta, on se mo­že iz­le­či­ti, ali tre­ba da shva­ti da zaista že­li da rje­ši problem ko­ji ima. I zdrav­stve­ni si­stem treba da tre­ti­ra pe­do­fi­le, a ne sa­mo pravosud­ni. Ti lju­di i ka­da od­le­že ne­ku ka­znu za­tvo­ra, mo­gu se vra­ti­ti starim na­vi­ka­ma. Za­to je bo­lje le­či­ti ih i pre­pu­sti­ti ih medicin­skom oso­blju ko­je bi ih pra­ti­lo – ka­za­la je Stu­par Đu­ri­šić.

MOĆNA CRNOGORKA: Devojka usred Podgorice zajahala momka na klupi (FOTO)

Ona je is­ta­kla da de­ca ko­ja su žr­tve pe­do­fi­li­je ili deč­je por­no­gra­fi­je ima­ju teške tra­u­me, ko­je se reflektu­ju na nji­hov da­lji raz­voj na emotivnom, ali i seksu­al­nom pla­nu.

Kri­mi­no­log i pro­fe­sor Prav­nog fa­kul­te­ta Ve­li­mir Ra­ko­če­vić upo­zo­ra­va da su kri­vič­na de­la ko­ja se ti­ču sek­su­al­nog uz­ne­mi­ra­va­nja pro­blem velikih razmera, ko­ji je oba­vi­jen ve­lom taj­ne. On je is­ta­kao da na je­dan pri­ja­vlje­ni slu­čaj do­la­zi od 10 do čak 15 neprijavlje­nih.

– To je ta­ko­zva­na tam­na broj­ka, ko­ja je, na­ža­lost, naj­ve­ća u slu­ča­je­vi­ma pedo­fi­li­je. Učini­o­ci ovih kri­vič­nih de­la ni­su sa­mo pri­pad­ni­ci kri­mi­nal­nih grupa ne­go u ne­kim sluča­je­vi­ma i članovi po­ro­di­ce. Ogro­man pro­blem je nepri­ja­vlji­va­nje, i to naj­če­šće iz stra­ha od od­ma­zde nasil­ni­ka, ali i stig­me jer će dru­štvo, po­go­to­vo na­še pa­tri­jar­hal­no, bez mno­go raz­mi­šlja­nja osu­di­ti žr­tvu – ka­zao je za Ra­ko­če­vić.

(Telegraf.rs / Izvor: kolektiv.me)