OVO IMA SAMO U SRBIJI: Porodilištu poklonili inkubatore, oni ne mogu da ih koriste jer čame u - CARINSKOM MAGACINU!

Inkubatori četiri godine u carinskom magacinu u Boru čekaju da budu ocarinjeni

Dva inkubatora, koje je u septembru 2012. godine borskom porodilištu donirao moto-klub "Roling vils" iz Berlina, već četiri godine "skupljaju prašinu".

Inkubatori četiri godine u carinskom magacinu u Boru čekaju da budu ocarinjeni, piše veb-portal Ist medija.rs.

Portal podseća da su 2013. za samo mesec dana četiri prevremeno rođene bebe iz borskog porodilišta morale biti prevezene u Beograd običnim ambulantnim kolima, jer nije bilo ni mobilnih inkubatora i da su tri bebe umrle.

U borskoj bolnici su tada potvrdili da je njihov pokretni inkubator u kvaru, što je izazvalo ogorčenje roditelja koji su smatrali da bi bebe preživele da su adekvatno transportovane.

Aktivisti ogranka kluba "Roling vils", kažu da su po dobijanju donacije bili suočeni sa "šetnjama od jednog do drugog", te da su u privatnoj špediciji imali dobru volju da im robu drže bez ležarine, koja bi do sada verovatno premašila vrednost inkubatora od 10.000 evra.

- Već na startu smo naišli na barijeru. U borskoj bolnici su nam naznačili da oni koriste isključivo inkubatore marke 'Dreger', a kada smo rekli da posedujemo baš te, odgovoreno nam je da je potrebna upotrebna dozvola Agencije za lekove i medicinska sredstva (ALIMS)", kažu u "Roling vilsu".

Novi direktor borske bolnice Igor Maljković misli da je problem nastao zato što u to vreme bolnica nije uspela da dobije dozvolu ALIMS-a, a prethodno je bila potrebna i dozvola firme "Dreger".

Nekadašnji direktor Zdravstvenog centra Bor Dragan Stojadinović rekao je da je na donatorima bilo da obezbede potrebna dokumenta.

- Do nas nikada ovaj predmet nije ušao u razmatranje, već smo o njemu samo pričali neformalno. Mi u ovom slučaju ništa nismo mogli da uradimo, zaista ne znam kako se to završilo - rekao je bivši čelnik Zdravstvenog centra u Boru.

I ALIMS i Dreger poriču da je do njih došao bilo kakav zahtev za odobrenje korišćenja tih uređaja i tvrde da takve predmete odgovorno i brzo uzimaju u razmatranje.

- Nikada nam iz Agencije nije stiglo obaveštenje da su u Bor došli inkubatori. Naša praksa je da odobravamo upotrebu novih Dreger uređaja koje je moguće servisirati, ali, što se tiče ove donacije, o tome ne znamo ništa - rekli su u Dregeru Ist mediji.

I Pavle Zelić iz Agencije za lekove i medicinska sredstva,kaže da se ALIMS-u niko nije obratio za odobrenje kako bi se uradile administrativne procedure za uvoz, koje se, u slučaju donacija, vrlo brzo rešavaju i uzimaju vrlo ozbiljno.

- Proveravali smo naše baze podataka i nismo pronašli zahtev da se odobri uvoz 'Dreger' inkubatora. Mi svaki takav predmet uzimamo kao prioritet jer znamo koliko su ti uređaji neophodni i koliko je teško skupiti sredstva za medicinske uređaje - rekao je Zelić.

(Telegraf.rs/Beta)