MIRNO NA KOSOVU: Kfor slobodno prolazi, Srbi na oprezu

Kolona Kfora nesmetano je prošla od Leposavića do južnog dela Kosovske Mitrovice. Lokalni Srbi prate kretanje međunarodnih snaga i poručuju da neće nasedati na provokacije

Na severu Kosova i Metoije danas je mirno, pa je i kolona od 20 vozila Kfora nesmetano prošla od svoje baze kod Leposavića do južnog dela Kosovske Mitrovice. Lokalni Srbi kažu da neće nasedati na provokacije i da nesuglasice treba rešiti dijalogom.

Konvoj Kfora je oko 12 sati krenuo iz baze "Noten hil", potom se zaustavio na raskrsnici, koja od magistralnog puta Leposavić - Kosovska Mitrovica vodi ka albanskim selima Košutovo i Bistrica na severu Kosova. Posle kraćeg zadržavanja, kolona je produžila ka južnom, albanskom delu Mitorvice.

Lokalni Srbi, koji prate kretanje međunarodnih snaga na severu nisu reagovali. Oni uglavnom komentarišu da su saglasni sa tim da ne treba da bude jednostranih poteza, da neće nasedati na provokacije i da sva sporna pitanja treba da se rešavaju dijalogom.

Na mostu grada na Ibru i dalje je barikada od peska i betona, a pored nje se u severnom delu smenjuju građani. U Kosovskoj Mitrovici postoji još jedna barikada na putu koji od istočnog mosta na Ibru vodi ka gradu i dalje ka Zvečanu, ali ona nije prepreka Kforu i ostalim međunarodnim vozilima da se kreću severom Kosova jer postoje drugi, alternativni putevi.

Vojnici Kfora su u petak u Zvečanu i Rudaru uklonili sve barikade na putu južna Kosovska Mitrovica - Leposavić. Tada su izbili i sukobi Kfora i lokalnih Srba, u kojima je bilo i povređenih. Situacija je počela da se smiruje u subotu.

(M. S. / Beta)