EU ĆE REĆI NE AMERIKANCIMA: "Moćne kompanije iz SAD daju nam samo mrvice, prekidamo pregovore"

- Amerikanci ne daju ništa ili samo mrvice, to nije način pregovaranja među saveznicima - kazao je on, dodajući da "odnosi nisu na pravom nivou između Evrope i SAD-a, treba nastaviti kasnije na dobrim temeljima" - kazao je državni advokat za spoljnu trgovinu Francuske

Francuska je u utorak objavila kako želi prekid pregovora o nacrtu Transatlantskog ugovora o slobodnoj trgovini (TTIP) između EU-a i SAD-a, procenjujući ih previše povoljnim za američku stranu, kako bi se potom moglo nanovo krenuti na "dobrim temeljima".

SKANDALOZNI SPORAZUM IZMEĐU EU I SAD DIGAO EVROPU NA NOGE: Postajemo robovi ako ovo prođe! (FOTO)

- Nema više političke podrške iz Francuske - razgovorima o tom ugovoru između EU-a i SAD-a. Francuska zahteva prekid tih pregovora - kazao je državni advokat za spoljnu trgovinu Matijas Fekl na radio-stanici RMC.

On je opravdao taj zahtev činjenicom da pregovori o TTIP-u, koje s evropske strane vodi Evropska komisija čime 27 država članica, pate zbog neravnoteže u korist američkih stavova.

- Amerikanci ne daju ništa ili samo mrvice, to nije način pregovaranja među saveznicima - kazao je on, dodajući da "odnosi nisu na pravom nivou između Evrope i SAD-a, treba nastaviti kasnije na dobrim temeljima".

- Potreban je jasan i konačan prekid tih pregovora kako bi se krenulo na dobrim temeljima - kazao je Fekl.

Francuska će taj stav izneti u septembru na sastanku ministara zaduženih za spoljnu trgovinu u Bratislavi, naglasio je on.

Dvoje kandidata za naslednika američkog predsednika Baraka Obame, Hilari Clinton i Donald Tramp, takođe su već kritikovali TTIP.

Najnovija kritika došla je od nemačkog vicekancelara i ministra ekonomije Sigmara Gabrijela koji je u razgovoru za javni servis ZDF u nedelju pregovore Evropske unije i SAD-a o TTIP-u proglasio propalima.

(Telegraf.rs / Hina)