GRAD AMATRIČE, MESTO ODAKLE SU POTEKLE MNOGE PAPE: I ranije su ga tresli zemljotresi (FOTO)

Ovaj gradić je i 2009. godine pogodio zemljotres 6,3 stepena Rihterove skale i tada je poginulo više od 300 ljudi

Gradić Amatriče u provinciji Rijeti, u centralnoj Italiji, koji je sinoć pogodio snažan zemljotres jačine 6,2 stepena Rihterove skale, od jutros broji žrtve. Stanovnici ovog mesta, koji po izveštajima iz 2011. godine ima oko 1.000, zatrpani su pod srušenim zgradama, nema struje, a premijer Mateo Renci je odmah poslao tešku opremu da pomogne u uklanjanju ruševina.

RAZARANJE UŽIVO: Pogledajte snimke sigurnosnih kamera na kojima se vidi PRAVA jačina zemljotresa u Italiji (VIDEO)

Gradonačelnik ovog mestašca u centralnoj Italiji, Sergio Piroci, rekao je državnom Radiju RAI i stanici "Skaj TG24" da ih je zadesila teška nesreća.

- Našeg grada ovde više nema - rekao je on.

Ovaj gradić je 2009. godine pogodio zemljotres 6,3 stepena Rihterove skale i tada je poginulo više od 300 ljudi. Takođe, 90 kilometara južno od ove regije je 1997. godine, tokom još jednog zemljotresa, poginulo desetak ljudi i teško je oštećen jedan od dragulja Umbrije, bazilika Svetog Franje Asiškog, sa Đotovim freskama. Franjevački fratri koji su čuvari te bazilike danas nisu javili da li ima štete od noćašnjeg zemljotresa.

Gradić Amatriče datira iz stare ere, a poznat je po arheološkom blagu kao što su rimske zgrade i grobnice. Longobardi su ga osvojili nakon pada Zapadnog rimskog carsta, a tokom 13. veka je bio deo Napuljske kraljevine.

Nešto kasnije gradić su držale čuvene italijanske porodice Orsini i Mediči, a nakon ujedninje Italije 1971. godine, postaje deo pokrajine Lacio.

Stanovnici ovog mesta se hvale kako su brojni legendarni kuvari i pape potekli upravo iz njihovog mesta, pa je jedan popularni specijalitet i nazvan po njemu - pasta u matriče sosu.

Pogledajte video T NOW:

(Telegraf.rs)