SULUDI SRPSKI OBIČAJ ZA KOJI NISTE ZNALI: Jedemo sušene vrapce za Božić!
Sa prethodno na mrazu sušenim, a zatim pečenim vrapcima počinje se takozvani - mrs posle Božićnog posta, a veruje se da će oni koji ih jedu biti laki i hitri kao oni!
Božićna trpeza u Srbiji je uvek bogata, a ono što je svojstveno svim običajima u Srbiji jeste da se razlikuje od kraja do kraja u našoj zemlji. Negde su trpeze identične, negde slične, a jedinstvena je u centralnom Kosovu, gde se na ovaj veliki praznik jedu - pečeni, a prethodno osušeni vrapci.
Upravo sa njima se počinje takozvani mrs posle Božićnog posta, a veruje se da će oni koji ih jedu biti laki i hitri kao vrapci.
POSLEDNJI VRABAC U BEOGRADU: Simbol prestonice polako odumire (FOTO)
Ovaj običaj neguje se u Prištini, ali i u planinskom selu Poljanica, kod Vranja...
Deca u ovim mestima znaju da se bliži Božić, jer ih nekoliko dana pre praznika roditelji šalju da hvataju vrapce. To čine sa tikvama, u kojima stavljaju pšenicu kako bi namamili ptice.
Raiffeisen banka izgradila dva “Grada za vrapce” u Beogradu
Nakon što ih uhvate, vrapci se suše na jakom mrazu, a onda se ujutru na Božić, isprže na masti i jedu uz reči:
- Da ste laki, kao vrapci da letite, kad slušate starije, niko da vas ne stigne.
Pozivamo vas da u komentarima ostavite vaše mišljenje o ovom običaju.
(Telegraf.rs)