EVO KOGA JE TAŠTA NAJVIŠE NATOVILA I RAZMAZILA: U selu Laznica održano TAKMIČENJE ZA NAJBOLJEG PRIZETKA u Srbiji! (FOTO)

Na ovogodišnjem merenju na Saboru zetova u kući, takmičila su se 104 zeta koja su odlučila da žive sa suprugom, ali i tastom i taštom u njihovom domaćinstvu

Najteži prizetko u vlaškom selu Laznica i ove godine bio je čovek sa nadimkom "Pčela" iako je u odnosu na prošlu godinu izgubio devet kilograma! On je živi dokaz da zetovi uopšte ne moraju da žive loše sa taštama.

Na ovogodišnjem Saboru zetova u kući takmičila su se 104 zeta koji sa svojom suprugom i taštom žive u taštinoj kući. Zahvaljujući ovoj neobičnoj manifestaciji, razbijen je stereotip da "prizetko živi teško", odnosno "ko pas na lancu"!

PASULJIJADA: U srpskim kotlićima krčkaće se kineski pasulj

- Meni je, bogami, odlično. Stekao sam utisak da kod nas u Laznici zetovi u kući sve češće imaju glavnu reč, ali je moja žena ipak najzaslužnija za ’kondiciju’ u kojoj sam danas - zaključuje Pčela, a piše istmedia.rs.

Pretpostavlja se da je povod za pokretanje manifestacije bila tradicija siromašne opštine Žagubica, u kojoj neimućne porodice sa više sinova određuju koji će od naslednika preći u bogatu kuću u kojoj živi devojka za udaju.

U Žagubici se ubrzo ova praksa raširila jer glad nije birala, a zemlje za obrađivanje nije bilo dovoljno.

- Bilo jako teško živeti u višečlanoj porodici sa mnogo sinova. Nije bilo smeštaja, ni dovoljno zemlje za obradu, pa su se, razumljivo, tražile žene iz bogatijih porodica ‘na miraz’ - kaže Ilija Šćepulović, organizator ove manifestacije, očigledno srećan jer je na kolenima ljuljao četiri unuke.

POČINJE SLANINIJADA: Ali ove godine neće biti manifestacije "PRASE JE PUŠTENO"!

- Pričalo se ranije da je zet u kući ko ruda na kolima jer su kola zaklonjena u garaži, a ruda viri na kiši. To u Laznici nije slučaj i mislim da danas lošije žive oni koji nisu prizetko jer ovde postoji tolerancija i muškarac se poštuje - kaže on.

Govoreći iz svog iskustva, posle 43 godine braka nikada nije imao problem sa taštom.

JANOŠ NAPRAVIO SLANINU OD 60 KG: Srbija zanemela kada je videla ovog DŽINA! (FOTO)

Neobičnu priču ima i Dragan Ćosić, oženjen devojkom koja ga je čuvala kada je bio mali. Ona jeste starija od njega šest godina, ali to ne remeti njegovu sreću.

- Baba me je dovodila kod sadašnje supruge na čuvanje. Kada sam napunio 19 godina, ona se zaljubila u mene i tako sam ostao u toj kući. Nekada je bilo loše biti zet u takvoj kući jer si morao da zapneš zbog toga što si u to domaćinstvo došao siromašan. Ti muškarci bili su mučeni i gledani kao niža klasa. Danas ne postoji razlika jer svi moraju da rade. Sada su svi punački i lepi - kaže Ćosić.

"Sabor zetova u kući" pokrenut je prošle godine i bilo je manje interesenata, dok su ove došli i mnogi "zetovi u kući" iz inostranstva, jer čak 180 domaćinstava iz Laznice živi u Vićenci u Italiji, a trbuhom za kruhom su mnogi pošli i put Švajcarske, Austrije, Francuske, Kanade i Australije. Leti se svi oni sastanu u selu i ono zaživi.

Stanoje Ridžić, kome supruga Stanojka trenutno živi i radi u Beču, ima pozitivna iskustva kao prizetko i kaže da brak može da opstane samo tolerancijom.

- Trenutno više slušam ja jer je žena u Austriji, a ja sâm održavam domaćinstvo.

Ovogodišnji Sabor pomogla je Opština Žagubica, a Turistička organizacija svrstala ju je u godišnji kalendar manifestacija.

- Ko voli svoju ženu, može da je pozove na proslavu i doplati 1.500 dinara. I nije ta cena manja zbog toga što se žena manje ceni u Laznici, već se racionalno računalo da kršni zetovi mogu mnogo više da popiju i pojedu - objašnjava organizator.

Kako bi dodatno začinio Sabor, organizator je ove godine skuvao jaja koja su podeljena "gošćama" kako bi se utvrdilo kog zeta je jaje najtvrđe.

Pobednici ovog takmičenja, koje je svima bilo više nego zabavno, pripala je nagrada.

(Telegraf.rs)