KOTOR ART: "Ljudski glas" na međunarodnom festivalu (FOTO)

U prvom planu ove neuobičajene opere su psihološka stanja kroz koja prolazi glavna junakinja nakon raskida ljubavne veze

Remek-delo muzičkog i scenskog modernizma, monooperu Fransisa Pulanka "Ljudski glas", nastalu prema isotimenoj monodrami Žana Koktoa, u produkciji Bitef teatra, a u režiji Sofije Perović, beogradska publika je imala prilike da pogleda protekle sezone, a sada će moći i ona u Kotoru.

Ovo originalno delo koje se bavi savremenim temama i problemima kao što su otuđenost, nedostatak komunikacije i savremena tehnologija biće premijerno izvedeno pred crnogorskom publikom, u okviru glavnog programa renomiranog međunarodnog festivala Kotor Art, 14.08. u Crkvi Svetog Duh,a s početkom u 21:30.

"Ljudski glas" će izvesti sopran Vesna Aćimović i pijanistkinja Slađana Aćimović, a scenografiju potpisuju Tijana Trailović i Tamara Branković, dok je autor video rada Igor Marković.

U prvom planu ove neuobičajene opere su psihološka stanja kroz koja prolazi glavna junakinja nakon raskida ljubavne veze.

Preovlađuje osećanje usamljenosti i otuđenosti od sveta (potencirano nepostojanjem imena junakinje), a česte smetnje i prekidi veze upućuju na problem i nedostatak komunikacije u savremenom svetu.

Pitanje koje je Kokto postavio aktuelno je i danas: da li su savremena komunikacijska sredstva umesto da povežu ljude doprinela njihovoj otuđenosti i umesto da ih zbliže produbila jaz među njima?

Žan Kokto, jedan od najsvestranijih umetnika 20. veka (pesnik, scenarista, sineasta, slikar, scenograf, reditelj i pisac originalnog i jedinstvenog izraza), režirao je i radio scenografiju za premijeru opere Ljudski glas.

(Telegraf.rs/PR)